Varför ska man ha isolering?

Innehållsförteckning

Varför ska man ha isolering?

Varför ska man ha isolering?

I varmare länder bygger man och isolerar främst för att hålla solen och stark värme utanför huset, medan i vårt nordiska klimat isolerar man för att hålla värmen inomhus under våra kalla vintrar. Isoleringen har självklart även den omvända effekten att huset hålls svalare om sommaren.

Vad bestämmer byggnadens förmåga att isolera?

Värmekonduktiviteten ökar när temperaturen ökar, beroende på ökad värmestrålning. Låg värmekonduktivitet hos glasull och stenull består av materialens förmåga att hålla luften i isoleringen stilla och att minska värmestrålningen. ... Ju lägre värmemotstånd desto bättre isolering.

Varför Träfiberisolering?

Träfiberisoleringen är formstabil och på grund av dess täthet och fasthet sjunker inte materialet ihop. Fibrets naturliga förmåga att minska luftrörelser i isoleringen skapar bra tätning i skarvar och hörn, som till exempel runt fönster. Med färre köldbryggor minskar uppvärmningsbehovet och inomhusklimatet förbättras.

Hur mycket bättre isolerar luft än vatten?

Värme är en slags rörelseenergi där molekylerna vibrerar på ett ostrukturerat sätt. Ju snabbare rörelse, desto högre temperatur. Värme lagras i materia och olika material har olika förmåga att lagra värmen. Vatten har exempelvis mycket god värmelagringskapacitet medan luft har betydligt sämre.

Hur mycket värme tål isolering?

För energibesparing eller brandsäkerhet finns behov av isolering som klarar mycket höga temperaturer. Vi har högtemperaturisolering som klarar temperaturer upp till 1800°C. Användningsområdena för eldfast isolering är: Uppvärmnings- och värmebehandlingsugnar.

Relaterade inlägg: