Vad kan man använda vätgas till?

Innehållsförteckning

Vad kan man använda vätgas till?

Vad kan man använda vätgas till?

Vätgas används i dag främst som råvara inom industrin. På många håll i världen börjar vätgas användas som fordonsbränsle. Vätgas kan även användas som energibärare. Precis som elektricitet är vätgas inte någon primär energikälla, utan används för att lagra, transportera och tillhandahålla energi.

Hur vet man att det är vätgas?

Hur kan man känna igen vätgas? När vätgas blandas med luften sker en kemisk reaktion och vatten bildas. Puffen är ett test på att vätgas finns eller har bildats.

Vad är problemet med vätgas?

Transportering och lagring. Vätgas kan lagras som komprimerad, flytande eller som bunden i metallstruktur (metallhydrid). Det stora problemet är att mycket av vätgasen tyvärr går förlorad i både transport och lagrings processen.

Vad gör man med väte?

Vätgas består av två väteatomer och har den kemiska beteckningen H2. Väte är både det vanligaste och det lättaste grundämnet. Vid rumstemperatur och normalt tryck är vätgas gasformigt. Vätgas är en energibärare precis som elektricitet.

Varför kan vätgas användas som bränsle?

Användning. Vätgas kan användas som bränsle i en vanlig förbränningsmotor. En fördel jämfört med traditionella bränslen som bensin är att vätgasen mest ger vattenånga vid förbränningen, ingen koldioxid. Andra avgaser som kväveoxider kan dock uppstå, på samma sätt som i en bensin- eller dieselbil.

Var finns det vätgas?

Flexibiliteten är stor eftersom vätgas kan produceras ur alla typer av energikällor. I dag sker det huvudsakligen från naturgas, men i framtiden kommer förnybar energi från sol, vind, biogas och biomassa att användas i högre utsträckning. Vätgas uppstår dessutom som en biprodukt från kemisk industri.

Är vätgas förnyelsebart?

Denna så kallade gröna vätgas, eftersom den produceras av förnybara energislag, kan fungera som en buffert mellan tillgång och efterfrågan på energi, eller som en energibärare mellan elkraftsektorn och värme- eller transportsektorerna i och med att just dessa har svårt att reducera sina utsläpp genom elektrifiering.

Relaterade inlägg: