Hur uppkommer vätebindningar?

Innehållsförteckning

Hur uppkommer vätebindningar?

Hur uppkommer vätebindningar?

Vätet är bundet till en fluor-, syre- eller kväveatom, som drar till sig elektronparet i bindningen. Vätet blir positivt och kan attraheras av icke-bindande elektronpar på t ex en syreatom på en intilliggande molekyl. Det bildas en vätebindning. Den är starkare än van der Waalsbindningen och dipol-dipolbindningen.

Hur stark är en vätebindning?

Vätebindning uppstår bara mellan väte och en starkt elektronegativ atom, kväve (N), syre (O) eller fluor (F). Vätebindningen mellan H och O är den starkaste intermolekylära bindningen, 20 kJ/mol, som finns dvs den är starkare än dipol-dipol, jon-dipol samt van der Waalskrafterna.

Hur bryter man vätebindning?

Flytande vatten och is

  1. Detta är tack vare vätebindningarna.
  2. Vätebindningarna är starkare än van der Waalsbindningarna.
  3. Mer energi krävs för att bryta bindningarna mellan H2O-molekylerna ⇒ högre kokpunkt för vatten.

Vad kallas bindningarna mellan vattenmolekylerna?

Vattnets struktur Väteatomerna binds till syreatomen med kovalenta bindningar, dvs. varje väteatom delar ett elektronpar med syreatomen. En fri syreatom har sex elektroner i sitt yttersta skal. I vattenmolekylen har syreatomen också del i de två väteatomernas elektroner och omges alltså av en elektronoktett.

Finns det Vätebindningar i metan?

Väteatomerna i metan blir därför inte tydligt posi vt laddade och då kan inte vätebindningar uppkomma. Ämnen i flytande form har intermolekylära bindningar mellan sina molekyler.

Vilken Intermolekylär kraft är starkast?

ex. är vissa vätebindningar starkare än vissa jon- dipolbindningar. Intermolekylära bindningar uppkommer p.g.a. att molekylerna har positiva och negativa laddningar. Den positiva laddningen på den ena molekylen attraheras av den negativa laddningen på den andra molekylen och tvärtom.

Hur påverkar vätebindningar Kokpunkter?

Ju starkare bindningarna är i mellan molekylerna desto högre smält/kokpunkt. Ju fler vätebindningar desto starkare blir bindningarna. Man kan alltså säga att ju fler starka intermolekylära bindningar desto högre smält och kokpunkt. ... Ju starkare bindningen är desto högre smält och kokpunkt.

Finns det vätebindningar i metan?

Väteatomerna i metan blir därför inte tydligt posi vt laddade och då kan inte vätebindningar uppkomma. Ämnen i flytande form har intermolekylära bindningar mellan sina molekyler.

Vilka villkor gäller för vätebindning?

Förutsättningarna för en vätebindning uppstår då väte binder till fluor (F), syre (O) eller kväve (N). Ett enkelt sätt att komma ihåg dessa på är: ”FON-regeln”. Väte måste binda till F, O eller N för att en vätebindning ska vara möjlig.

Relaterade inlägg: