När blir vägen hal?

Innehållsförteckning

När blir vägen hal?

När blir vägen hal?

Vägen är halast när lufttemperaturen ligger nära noll grader. Om fuktig luft kyls ned snabbt, kan en tunn, genomskinlig ishinna bildas mycket snabbt på vägytan. Detta kallas svartis. Svartisen är exceptionellt hal och svår att upptäcka jämfört med andra typer av is.

Vad räknas som halt väglag?

När det är minus tio grader och det ligger tjock snö på marken kör många med stor försiktighet eftersom de vet att det är halt väglag. Om det istället är runt noll grader kan en fuktig väg snabbt frysa till is utan att man märker det.

Är det risk för halka?

Blixthalka, eller svarthalka, gör det mycket riskabelt på vägen. Vägarna kan vara torra och fina långa sträckor och plötsligt är det halt. Särskilt utsatta områden är vägar längs med öppet vatten och alla broar eftersom de kyls både underifrån och ovanifrån, vilket ökar risken för halka.

Hur ska man bromsa bäst på halt väglag?

Viktigast är att bromsa i ingången till kurvor och sedan styra bilen i färdriktningen. Genom att använda bromsen minskas farten, och genom att bromsa förändras bilens viktfördelning så att det blir mer tyngd över framhjulen – vilket ger bättre fäste.

Hur är läget på vägarna?

Använd Lä- get på vägarna för att ta reda på det. Läget på vägarna är Trafikverkets trafikinforma- tionstjänst (www.trafikverket.se). Här finns alltid aktu- ell informationom hur det ser ut på våra vägar. ... Informationen om de större vägarna uppdateras dyg- net runt av Trafikverket.

Relaterade inlägg: