Hur klarar sig rådjur på vintern?

Innehållsförteckning

Hur klarar sig rådjur på vintern?

Hur klarar sig rådjur på vintern?

Rådjur är dåligt anpassade till djup snö. Deras smala klövar sjunker ner och de har svårt att komma åt födan. Hårda vintrar dör många djur. Under vintern lever de främst på ljung och bärris.

Vad gör mus på vintern?

Små gnagare som möss och sorkar klarar sig bra under vintern om marken är snötäckt eftersom de håller till i det så kallade subnivala rummet, mellan markytan och snön. Där är temperaturen jämnare, luftfuktigheten hög och det blåser inte. Mössen söker sig också ofta inomhus när det blir kallt.

Vad kan man ge rådjur på vintern?

För att få i sig sådan föda kan djuret inte beta slumpmässigt utan väljer sin föda. Under vintern äter rådjuren främst bärris och ljung. Om snödjupet förhindrar bete på dessa arter äter rådjuren kvistar från barr- och lövträd.

Vilka djur går i ide på vintern?

De däggdjur som går i vinterdvala är igelkotten, buskmusen, trädgårdssovaren och fladdermössen. Som andra däggdjur är de här normalt egenvarma, men blir på vintern växelvarma. Djur som sover vintersömn är björnen, grävlingen och mårdhunden. Däggdjuren som övervintrar bygger på sensommaren upp ett energirikt fettlager.

Relaterade inlägg: