Vad är övre luftvägarna?

Innehållsförteckning

Vad är övre luftvägarna?

Vad är övre luftvägarna?

Sugning i de övre luftvägarna omfattar näsa, munhåla och svalg, det vill säga ovanför struphuvudet. ... Indikation för sugning är sekret som patienten inte kan avlägsna själv.

Vad ingår i övre och nedre luftvägarna?

Luftvägsinfektion är en akut infektion i luftvägarna som orsakas av bakterier eller virus. Det finns två olika sorters luftvägsinfektioner: Övre luftvägsinfektion är infektion i näsa, hals, öron och bihålor. Nedre luftvägsinfektion är infektion i luftrör, bronker och lungvävnad.

Vad ingår i de nedre luftvägarna?

Sugning i de nedre luftvägarna omfattar luftstrupe och luftrör, vanligtvis via nasal eller oral tub, trakealkanyl eller öppet stoma vid laryngektomi. Nedre luftvägar.

Vad är ett luftrör?

Lungvävnaden är uppbyggd så att den skapar största möjliga kontaktyta för gasutbytet mellan luft och blod. Inandningsluften kommer in i lungorna via luftrören som kallas bronker. ... Luftstrupen delar sig i två huvudbronker som går till vardera lungan och delar sedan upp sig grenlikt i allt tunnare bronker.

Vilket skydd finns i andningsvägarna?

I svalget finns halsmandlarna Halsmandlarna består av så kallad lymfvävnad. Lymfvävnad är en del av kroppens immunförsvar. Halsmandlarna skyddar luftvägarna och mag-tarmkanalen mot infektioner.

Vad kallas de två största bronkerna som utgår från luftstrupen?

När vi börjar komma ner till lungan delar luftstrupen sig till två stora bronker, som via lungporten (carina) löper ner i var sin lunga.

Vilken är den maximala sugkraften som ska användas vid sugning av övre luftvägar?

Visir, skyddsglasögon i kombination med munskydd ska användas som stänkskydd. Vid sugning av luftvägar skyddar det då till exempel mot luftvägssekret. Sugkraften ska vara max 20 kPa (=0,20 bar). Om slemhinnorna är lättblödande ställs sugkraften något lägre.

Vad är sugning i övre luftvägar?

  • Sugning i de övre luftvägarna omfattar näsa, munhåla och svalg, det vill säga ovanför struphuvudet. Indikation för sugning är sekret som patienten inte kan avlägsna själv. Övre luftvägar. Var försiktig vid sugning i svalg, eftersom det alltid finns risk för att utlösa en vagusreflex som kan framkalla låg puls, illamående och eventuellt kräkning.

Vad är övre luftvägsinfektion?

  • ÖLI (övre luftvägsinfektion): inflammatorisk reaktion i de övre luftvägarnas slemhinnor (öron, näsa, sinus, farynx och/eller larynx) på grund av infektion. ÖLI innefattar virusorsakad ospecificerad ÖLI – också kallad förkylning eller akut rinosinuit och/eller rinofaryngit och akut laryngit – samt dess bakteriella komplikationer.

Vad är epitelet i luftvägarna?

  • Näsan är den första och översta delen i luftvägarna. På insidan av näsan har vi epitel. På epitelet finns kraftiga hår som skapar ett generellt luftfilter. Näshålan består av två halvor, där skiljeväggen emellan består av brosk- och benvävnad.

Relaterade inlägg: