Vad göra med kutterspån?

Innehållsförteckning

Vad göra med kutterspån?

Vad göra med kutterspån?

Kutterspån används också, eller har använts, som strö till djur i bland annat ladugårdar, svinstall, och hönshus. Kutterspån är det vanligaste bottenmaterialet i burar för gnagare som hålls som husdjur, som hamstrar, gerbiler, marsvin, tamkaniner och dylikt.

Vad kan man göra med flis?

Flis utnyttjas dels som råvara för tillverkning av pappersmassa, dels sedan 1980-talet i ökande utsträckning också för värmeproduktion i värmeverk och i kraftvärmeverk. Flis tillverkas i huvudsak från sådan ved som inte används för produktion av sågade trävaror.

Vad innehåller sågspån?

Sågspån är små trärester efter klyvning eller kapning av trävirke med såg eller sågklingor. Sågspån från sågverk, som erhåller en stor mängd spån, används till att tillverka spånskivor och MDF-skivor. Bränslepellets är en annan produkt som pressas av sågspån.

Kan man elda sågspån?

Men för att elda ren spån behövs en annan brännare, då det är så löst har det svårt att "falla in" i brännkoppen. Pannrumstomte! Byt olja i gräsklipparn och slå lite av den gamla oljan i förrådet tillsammans med spånet så blir det greppet direkt och spånet följer med och brinner upp.

Kan man använda sågspån i trädgården?

SÅGSPÅN OCH KUTTERSPÅN Har man tillgång till gratis, eller i varje fall billig spån, är den värd att användas som jordförbättringsmedel, och dessutom tillför den även mineraler till jorden. Man kan antingen luckra ner den i jorden på hösten eller först kompostera den med ca 50 % jord innan man lägger den på landet.

Är spån farligt för kaniner?

Spån - Finns olika sorters kvalitet men välj gärna svenskt spånspån från andra länder ibland kan komma från sågverk där de använder arsenik eller tryckimpregnerat trä vilket är giftigt för kaniner. Använd inte spån som du hämtat själv från t ex ett sågverk då det finns risk att det innehåller vassa stickor.

Kan man kompostera kutterspån?

Lämpliga material kan vara: bark, barr och torra löv, flis av kvistar och grenar, kutterspån, halm eller torvmull. ... Det är bra att lägga i halm ibland för att luckra upp komposten lite.

Relaterade inlägg: