Varför skapades WADA?

Innehållsförteckning

Varför skapades WADA?

Varför skapades WADA?

Världsantidopningsbyrån (WADA) bildades år 1999 på initiativ av den Internationella olympiska kommittén, regeringar och företrädare för mellanstatliga organisationer i hela världen. Världsantidopningskoden är det regelverk som styr idrottens antidopningsarbete i hela världen.

Vad står WADA för?

World Anti-Doping Agency (WADA) är en stiftelse bildad av världens idrotter och regeringar med uppgift att leda och samordna antidopingarbetet. WADA har utvecklat The World Anti-Doping Code, det globala regelverk som gäller sedan år 2004.

Vad är Dopingklassat och vem bestämmer det?

Från och med år 2004 har World Anti-Doping Agency (WADA) tagit över ansvaret för dopinglistan. För att dopingklassas krävs att substansen eller metoden antingen är att betrakta som maskerande eller att den uppfyller två av följande tre kriterier; prestationsökande, hälsovådligt eller i strid mot "spirit of sport".

När förbjöds anabola steroider?

Efter att användning av anabola steroider blev vanligare på 1970-talet förbjöd Internationella Olympiska Kommittén (IOK) dem år 1974.

Vilket område arbetar Wada med?

WADA arbetar med förebyggande samt arbetar aktivt med anti-doping inom idrotten. De största resurserna inom WADA läggs på forskning, och antalet tester har ökat markant.

Vad är arbetar Wada med?

World Anti-Doping Agency (WADA) WADA ansvarar även för dopinglistan, laboratoriernas utveckling och de satsar mycket på forskning. Man arbetar dessutom med att ta fram strategier för bland annat dopingkontroller, underrättelser, information och utbildning.

Vad klassas som dopning i samhället?

Med dopning menas den otillåtna användningen av substanser eller metoder för att förbättra den fysiska prestationsförmågan, utanför idrotten. Användning av dopningsmedel förekommer inom idrotten och, sedan 1980-talet, i samhället i övrigt.

Vilka läkemedel är Dopingklassade?

Stimulantia: efedrin, kokain och amfetamin. Observera att efedrin ingår i en del hostmediciner. Smärtstillande substanser: morfinpreparat och cannabinoider. Cannabidiol borttaget 2018, men har substansen framställts från cannabisplanta kan förbjudet THC (tetrahydrocannabinol) finnas med och innebär dopingklassad.

När började man använda anabola steroider?

Steroiderna isolerades, identifierades och syntesiserades under 1930-talet. Bland de första var Adolf Butenandt, som 1931 i Tyskland lyckades framställa 15 mg Androstenon (5α-androst-16-en-3-on) ur urin. 1934 lyckades Leopold Ruzicka, en schweizare syntetisera ämnet.

Vad kan påverka så att man avstår från att dopa sig?

Du kan bli avstängd från idrotten Du kan också bli avstängd om du tävlar inom någon idrott och använder hormoner eller läkemedel som inte är tillåtna. ... Det kan också bli att dina resultat från tävlingar du varit med i stryks. Riksidrottsförbundet jobbar för att personer som håller på med idrott inte ska dopa sig.

Relaterade inlägg: