Kan man träna med hopparknä?
Kan man träna med hopparknä?
Du har helt enkelt belastat senan mer än den klarat av. Det är lätt att tro att man därför måste träna sin sena så den orkar med belastningen den utsätts för. Och självklart kan man träna senor att bli starkare och styvare och sånt är alltid bra.
Hur försvinner hopparknä?
Ofta upplevs som tidigare nämnts tryckömhet vid knäskålens nedre del. Vanligtvis uppkommer smärtan i samband med aktivitet, men försvinner då man vilar. Ibland vid vissa mer uttalade fall kan smärtan även göra sig till känna under vila.
Vad är ett hopparknä?
Hopparknä är en överbelastning av senan som sitter under knäskålen, patellarsenan. Skadan är vanlig och orsakar smärta på framsidan av knät och ibland runt knäskålen. Hopparknä gör ont framför allt i samband med med träning, men kan även göra att knät känns stelt i andra situationer.
Varför får man Schlatterknä?
Schlatters sjukdom beror på att lårmuskelns senfäste blir inflammerat och svullet. Senfästet sitter på en knöl några centimeter under knäskålen. Den förstorade knölen kan sedan finnas kvar även när själva inflammationen och smärtan har försvunnit.
Är hopparknä farligt?
Hopparknä är en form av kroniskt smärtande sena. Det är inte farligt att ”vara igång” om man fått den diagnosen trots att det kan smärta. Om det är en bristning ska Du dock vila!
Vad ska man göra om man har överbelastat knät?
Kontakta en vårdcentral om du har besvär som inte går över. Du kan också vända dig till en fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.