Vad gör östrogen i preventivmedel?

Innehållsförteckning

Vad gör östrogen i preventivmedel?

Vad gör östrogen i preventivmedel?

P-piller, p-ring och p-plåster är preventivmedel som innehåller två hormoner, östrogen och gestagen. De gör bland annat så att ägglossningen förhindras och sekretet i livmoderhalsen blir segt så att inga spermier kan ta sig igenom.

Hur fungerar p-piller som preventivmedel?

P-piller gör att du inte får någon ägglossning. De påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. P-piller påverkar även slemhinnan inne i livmodern. De gör att slemhinnan blir tunn och därför kan den inte ta emot ett befruktat ägg.

Vad är ett p-piller?

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

Är det östrogen i hormonspiral?

Den innehåller hormonet gestagen. En hormonspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Hormonspiralen sitter inne i livmodern och när den är på plats ger hela tiden ifrån sig en låg dos hormon som påverkar livmoderhalsen och livmoderslemhinnan som blir tunn.

Vilka hormoner finns i preventivmedel?

Hormonella preventivmedel finns i form av kombinationer av östrogener och gestagener, respektive enbart gestagener. Långverkande metoder såsom spiral (både hormon- och kopparspiral) samt p-stav är det mest effektiva skyddet mot graviditet.

Vad händer om man äter p-piller när man är gravid?

Nej, p-piller orsakar inte abort eller skador på fostret. Men om du upptäcker att du är gravid ska du sluta med dina p-piller direkt. Det är för att fostret inte ska få onödigt mycket hormoner i sig. Och är du gravid gör p-pillren ändå ingen nytta.

Hur många kvinnor får blodproppar av p-piller?

Man kan få blodproppar av p-piller. P-piller som innehåller östrogen ger ökad risk för blodproppar. Men risken är väldigt liten, kvinnor drabbas.

Relaterade inlägg: