Hur gör man sågspån?

Innehållsförteckning

Hur gör man sågspån?

Hur gör man sågspån?

Sågspån är små trärester efter klyvning eller kapning av trävirke med såg eller sågklingor. Sågspån från sågverk, som erhåller en stor mängd spån, används till att tillverka spånskivor och MDF-skivor. Bränslepellets är en annan produkt som pressas av sågspån.

Vad tillverkas av sågspånet?

Både sågspån och kutterspån används som biobränsle i värmeverk och som råvara för produktion av pellets. Sågspån används också som råvara till spånskivor och kutterspån är populärt som stallströ.

Vad kan man göra av spånet som blir efter man har sågat ett träd?

Ska du flisa så blir till att köpa en ordentlig "hugg" oxå som står och slukar kw. Sen beror det ju på hur många kubik som du kan få fram från ditt sågande i form av spån och "bakar" vs om du måste köpa in flis utifrån för att klara ditt behov?.

Hur man tillverkar pellets?

Råvaran mals i en kvarn och matas sedan in i pressen som består av en matris. Matrisen är en stor metallring med många hål där spånet pressas in av roterande rullar. Med hjälp av spånets eget bindemedel, lignin och eventuell tillsättning av fukt så pressas spånet till stavar som sedan kapas i lagoma längder.

Hur tillverkas kutterspån?

Hos företaget Tonka Machines finns maskinen Tonka Mini Wood Shaving. Det är alltså en apparat som tillverkar stallspån av vedträn och stockar. Man lägger ner veden och ut kommer dammfritt (enligt tillverkaren) spån.

Hur gör man spån?

Spånskivor är uppbyggda av träspån och bindemedel. Vid tillverkningen av spånskivor pressas limbelagda spån samman till stora skivor, som har en kärna av grövre spån och ytskikt av finare spån. Bindemedlet är normalt karbamidlim eller urealim. För fuktbeständiga spånskivor förstärks limmet med melamin.

Relaterade inlägg: