Hur hotas regnskogen?
Hur hotas regnskogen?
DET STÖRSTA HOTET MOT REGNSKOGEN ÄR AVSKOGNING Att regnskogen helt enkelt försvinner och blir något annat än en levande, grönskande plats full av liv kallas för avskogning. Det är det absolut största hotet mot regnskogen. Ibland tas skogen bort för att marken ska användas till något annat, ibland lämnas den bara tom.
Hur skövlas regnskogen?
Regnskogen skövlas och bränns ner för att ge plats åt sojaodlingar och betesmarker. Brasilien är en stor exportör av soja och nötkött. År 2016 kom 40 procent av EU:s totala import av nötkött från just Brasilien, hela 141 000 ton!
Varför ska man inte hugga ner regnskogen?
Regnskogen genererar regn, syre och kyler ned hela planeten. Regnskogen producerar hela 20 procent av jordens syre och lagrar även närmare 130 miljarder ton koldioxid. Om hela regnskogen försvinner motsvarar det 140 år av globala klimatutsläpp orsakat av människor.
Hur förstör vi människor regnskogen?
Träd och växter i regnskogarna fångar upp stora mängder av den koldioxid (CO2) som vi människor släpper ut. När regnskogarna huggs ned, och inga nya träd planteras, så ökar mängden koldioxid. Då stiger temperaturen på jorden och den så kallade växthuseffekten ökar. Den leder i sin tur till många allvarliga problem.
Vad kan jag göra för att rädda regnskogen?
WWF arbetar med att rädda regnskogen genom att bland annat arbeta med lokalbefolkningar och myndigheter för att stoppa illegal avverkning, skydda stora skogsområden, och uppmuntra företag att producera och använda trä- och skogsprodukter från hållbara skogsbrukare som följer standarder från FSC.
Vad kan du själv göra för att motverka skövlingen av regnskogen?
Ät gärna mer vegetariskt, så minskar du din påverkan på miljö och klimat. Vill du bidra till svensk livsmedelsproduktion så välj gärna produkter av havre- eller ärtproteiner – det innebär att råvaran kan odlas här! Om du vill äta kött, välj svenskt naturbeteskött, vilt eller kött från ekologiskt uppfödda djur.
Varför regnar det så mycket i regnskogen?
Regnskogen fungerar som en värmeregulator. Regnskogen transporterar värme från ekvatorn till jordens subtropiska områden, vilket gör att det blir svalare längs ekvatorn. Regnskogen gör även att stora vattenmängder omsätts och ger nederbörd.