Vart hamnar hushållssopor?

Innehållsförteckning

Vart hamnar hushållssopor?

Vart hamnar hushållssopor?

Svar: Sopbilarna har olika fack för olika sopor, men det syns inte utifrån. Materialet körs till olika anläggningar för olika typer av materialåtervinning. Om matrester sorteras ut åker de till rötnings- eller komposteringsanläggningar och soppåsen hamnar på förbränningsanläggningen.

Hur hanteras sopor i Sverige?

Varje kommun är ansvarig för insamling, transport och återvinning eller bortskaffande av det kommunala avfallet som uppkommer i kommunen om det inte faller under producentansvaret. Enligt miljöbalken ska alla kommuner ha en gällande renhållningsordning som antagits av kommunfullmäktige.

Vad händer om man inte återvinner?

Genom att sortera vårt avfall minskar dessutom det avfall som riskerar att hamna på deponi, soptipp. Det är faktiskt också ett lagbrott att inte sortera sina sopor. Skräp som slängs i naturen (eller på stadens gator) riskerar att läcka farliga ämnen.

När töms min soptunna?

Hushållsavfall från en- och tvåfamiljshus hämtas varannan vecka. Vanligast är att man har ett 190 liters kärl vid sin fastighet. I soptunnan lägger du väl knutna soppåsar med sorterat restavfall och gröna påsar med utsorterat matavfall.

Vad händer med soporna när de hämtas från hushållen?

Hushållsavfall från en- och tvåfamiljshus hämtas varannan vecka. Vanligast är att man har ett 190 liters kärl vid sin fastighet. I soptunnan lägger du väl knutna soppåsar med sorterat restavfall och gröna påsar med utsorterat matavfall. Matavfallet blir till biogas för bussar och näring till åkermark.

Hur hanterade man sopor förr?

Avfallshantering genom tiderna Matrester användes som foder till grisar och gödslet hamnade i jorden som näring till ny mat. Tio procent av befolkningen bodde i städer i början på 1800-talet. Gatorna och rännstenarna fungerade som soptipp här. I bästa fall la man avfallet i en grop på innergården.

Relaterade inlägg: