Vad beror svullna spottkörtlar på?

Innehållsförteckning

Vad beror svullna spottkörtlar på?

Vad beror svullna spottkörtlar på?

Det finns tre par spottkörtlar nära munhålan. Saliven förs ut från spottkörtlarna i kanaler. Du blir ofta svullen och öm i eller vid munhålan om du har en spottkörtelsten som har fastnat. Det är framför allt när du äter som du får ont i munnen eftersom stenen hindrar saliven från att komma ut i munhålan.

Varför får man spottkörtelcancer?

Orsaken till utvecklingen av spottkörtelcancer är oklar. Mobiltelefoni har inte visat öka risken för spottkörtelcancer. Spottkörtelcancer är ingen enhetlig typ av cancer utan det finns många olika typer av tumörer, med undergrupper av varierande svårighetsgrad. Det vanligaste symtomet är en knöl i spottkörteln.

Hur ser munhålan ut?

Munhålan täcks ytterst av en slemhinna. Yttersta skiktet, det så kallade epitelet, är relativt tunt och fungerar som en barriär för att skydda det som finns i den underliggande bindväven. I bindväven finns olika typer av fibrer och muskelceller, blodkärl, nerver och salivkörtlar.

Vad är salivkörtlar?

Saliv produceras från olika spottkörtlar; tre stora pariga körtlar där öronspottkörteln (parotis) producerar serös saliv, tungspottkörteln (sublingualis) mukös saliv och underkäksspottkörteln (submandibularis) en blandad typ av saliv.

Relaterade inlägg: