Vilka komplikationer kan uppstå vid brännskada?

Innehållsförteckning

Vilka komplikationer kan uppstå vid brännskada?

Vilka komplikationer kan uppstå vid brännskada?

Infektion och sepsis är allvarliga komplikationer som kan drabba patienter med brännskador. De initiala symtomen är ofta trötthet och feber. Obehandlad kan komplikationen bli livshotande. Vid misstanke på infektion bör patienten uppsöka sjukhus där sårodling tas och antibiotika sätts in.

Hur lång tid tar det innan Brännan försvinner?

Läkningstiden för solbränna eller en solskada kan variera beroende på hur svår skadan är. Mild solbränna varar i ungefär 3 dagar. Måttlig solbränna varar i ca 5 dagar och följs ofta av att man fjällar. Allvarlig solbränna kan vara i mer än en vecka och den drabbade personen kan behöva söka medicinsk rådgivning.

Varför får man blåsor när man har bränt sig?

Om det bildas blåsor på huden har du fått en så kallad andra gradens brännskada, det vill säga en ytlig brännskada eller delhudsskada. Den vanligaste orsaken till en andra gradens brännskada är att man fått kokhet vätska över sig, till exempel kokande vatten eller kaffe.

Vad kan bli följderna bli när en person får en stor brännskada?

Vid stora brännskador leder kapillärläckage till stora vätskeförluster ut i vävnaden. Centralnervös och humoral reaktion på brännskada ger initialt kraftigt ökad perifer vaskulär resistens och sänkt hjärtminutvolym.

När Brännblåsor spricker?

Om blåsorna spricker är det viktigt att hålla rent för att undvika infektion. Täck såret med en salvkompress eller ett vanligt plåster så att det inte fastnar i kompressionbandaget eller i kläderna när det läker. I övrigt behöver du inte behandla blåsorna på något särskilt sätt.

Kan man byta förband vid brännskador?

  • Vid ytliga brännskador behöver man inte byta förband. Det är vanligt att såren vid en andra gradens brännskada vätskar kraftigt i flera dagar. I en sådan situation kan du byta förband lättare om du blöter förbandet med mycket vatten. Du kan även duscha bort förbandet.

Hur behandlar man brännskada?

  • Behandling. Första gradens brännskada. Det kan hjälpa att spola kallt vatten på skadan direkt när den uppstått. Svalkande lotion, salva eller hydrokortison kan lindra smärta och klåda. Andra gradens brännskada. Håll såren rena med tvål och vatten. Blåsorna kan vätska.

Vad är en brännskada?

  • Brännskadan sitter på ett känsligt område, till exempel i ansiktet, på könsorgan, händer, fötter eller över stora leder, det vill säga axlar, armbågar, höfter eller knän. Skadan har orsakats av kemikalier eller elektricitet. Ett litet barn har fått en brännskada. Du har andats in brandrök.

Hur ofta behandlas första gradens brännskador?

  • Första gradens brännskador kan nästan alltid behandlas hemma. De läker inom några dagar till en vecka. Svalkande hudlotion, som till exempel kylbalsam eller gel med aloe vera, kan kännas skönt att smörja in där huden är röd. Även kräm eller salva med hydrokortison kan lindra.

Relaterade inlägg: