Vad gör man efter fästingbett?

Innehållsförteckning

Vad gör man efter fästingbett?

Vad gör man efter fästingbett?

Rodnaden kan blekna i mitten och likna en ring, men kan också vara jämnt röd. Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du en tid efter ett fästingbett får feber, huvudvärk, är ovanligt trött, har värk i muskler eller leder. Symtomen kommer vanligen 1-4 veckor efter fästingbettet.

När försvinner fästingbett?

Fästingbett blir normalt lite röda och kan klia under några dagar innan de försvinner. En del fästingar bär på smittämnen som kan ge borrelia eller TBE. Du minskar risken att smittas genom att ta bort fästingar så fort som möjligt.

Vad händer om man inte får bort hela fästingen på hunden?

Det bästa är om du får bort hela fästingen. Det minskar risken för att själva bettet blir inflammerat. Skulle delar av fästingens huvud eller mun bli kvar i huden behöver du inte oroa dig. Dessa kvarvarande delar stöts bort av djurets kropp och innebär inte en större risk att insjukna i en fästingburen infektion.

Hur snabbt visar sig borrelia?

En hudrodnad som beror på borrelia kommer oftast mellan en till fyra veckor efter att du har blivit biten. Det här är fler vanliga tecken på att hudrodnaden beror på borrelia: Rodnaden är större än fem centimeter i diameter.

Hur vet man om man har fått ett fästingbett?

Du som har fått ett fästingbett bör kontrollera huden under några veckor efter bettet. Om det kommer en rodnad i huden efter tidigast en vecka kan det vara ett tecken på borrelia, särskilt om rodnaden växer.

Relaterade inlägg: