Är sälar fridlysta?

Innehållsförteckning

Är sälar fridlysta?

Är sälar fridlysta?

Skydds- eller licensjakt på säl kan tillåtas bland annat om det inte finns någon annan lämplig lösning och om det inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. Naturvårdsverket kan fatta beslut om skyddsjakt på samtliga sälarter.

Finns det sälar i Östersjön?

Sveriges tre sälarter knubbsäl, gråsäl och vikare har under de senaste tio åren ökat i antal, men nu verkar ökningen av gråsälar i Östersjön ha planat av.

Finns det sälar i Kattegatt?

Gråsäl finns det flest av, och de uppskattas i dag vara 37000–50000 djur i Östersjön. ... Knubbsäl i Skagerrak och Kattegatt är cirka 22000 i antal, medan populationen av knubbsäl i Kalmarssund är på 1300 djur. Antalet vikare i Östersjön beräknas vara 20000 stycken. Antal räknade gråsälar i Östersjön 2003-2018, totalt.

När parar sig sälar?

Sälarna blir könsmogna vid 4-5 års ålder. De föder en kut per år, någon gång mellan februari-juni, beroende på art. Eftersom sälar har fördröjd fosterutveckling sker parningen redan någon till några veckor efter det att honan har fött sin kut.

Relaterade inlägg: