Hur gör man mattrasor?

Innehållsförteckning

Hur gör man mattrasor?

Hur gör man mattrasor?

För hand klipper jag blå lakan från andrahandsaffären i remsor till mattrasor. En mall i papper hjälper mig att hålla bredden, 2 cm. Att klippa för hand är definitivt inte bra om man tänker lönsamhet och försörjning, vilket man kanske borde, men jag tycker om att klippa.

Hur gör man en trasmatta?

Du kan virka av gamla plastpåsar, av stadiga tygremsor eller av remsor klippta ur gamla t-tröjor. En bra grund är att klippa eller riva remsorna 1-1,5 centimeter breda. Är tyget tjockt gör du remsan smalare. Oftast virkas trasmattor med metallvirknålar på cirka 10 mm.

Hur syr man ihop mattrasor?

Till trasmattor används ca 1-2 cm breda klippta tygremsor som inslag. De klippta remsorna sys ihop till långa band som lindas ihop till nystan. Klippta trasor på väg att bli en trasmatta.

Vad gör man trasmattor av?

En trasmatta vävs i en vävstol av inslag av matt-trasor och varp av till exempel bomulls- eller lintråd. Tuskaft, kypert och rosengång är vanliga vävtekniker och bindetrådsvävar som ger vändbara trasmattor där baksidan är omvänd mot framsidan.

Hur väver man Rosengång?

I lös rosengång flotterar mönsterinslaget över en till tre varptrådar och tvärtom på andra sidan. Mönstret blir alltså spegelvänt på avigsidan mot rätsidan. När man väver med två färger måste man lägga om dom i kanten för att dom ska binda där.

Vad kan man göra av gamla trasmattor?

På den som planerat och skickligt vävt samman mattan till en ny mönsterhelhet. Skapat något nytt. Så när fransarna nötts bort, mattan kanske fått hål och fläckar så kan man ändå ta vara på de bra delarna och göra t ex golvkuddar, sittdynor eller väggfickor till barnrum, tv-rum, balkong eller trädgård.

Hur gör man egna mattor?

Gör såhär

  1. En rekommendation är att sy mattan med dubbeltråd. På så vis säkrar du dig att sömnaden är ännu kraftigare och starkare.
  2. Sy gärna med en trådlängd på ca 1 meter åt gången. På så vis slipper du för knutar på tråden. ...
  3. Börja med att göra en kraftig knut, knyt gärna tre-fyra knutar i en. ...
  4. gör du:

Relaterade inlägg: