Hur påverkas vi av signalsubstansen serotonin?
Innehållsförteckning
- Hur påverkas vi av signalsubstansen serotonin?
- Vad händer om man får för mycket serotonin?
- Vilket ämne saknas vid depression?
- Hur påverkas vi av serotonin?
- Hur påverkar signalsubstanser hur vi mår och beter oss berätta om två av våra signalsubstanser hur de påverkar oss vid brist eller obalans?
- Vad gör serotonin med hjärnan?
Hur påverkas vi av signalsubstansen serotonin?
Signalsubstanser är molekyler som kemiskt förmedlar meddelanden mellan olika celler i nervsystemet. När du har serotoninbrist försämras denna kommunikation. Bristen är kopplad till en rad psykiatriska besvär, t ex depression, OCD och olika typer av ångest. Men serotonin är inte bara kopplat till hur vi mår psykiskt.
Vad händer om man får för mycket serotonin?
Vanliga symtom är förvirring, tremor, svettning, feber, hjärtklappning och hyperreflexi. Vid allvarliga fall ses medvetandesänkning, dilaterade och ofta ljusstela pupiller, positiv Babinski, muskelrigiditet samt hypertermi.
Vilket ämne saknas vid depression?
Nästan var tredje person i Sverige beräknas drabbas av depression vid minst ett tillfälle under livet. En vanlig förklaring till sjukdomen är brist på signalämnet serotonin i hjärnan. Den behandling som oftast erbjuds är SSRI-läkemedel, som hjälper hjärnan att behålla sitt serotonin, se faktaruta.
Hur påverkas vi av serotonin?
Serotonin bildas i hjärnan och i speciella celler i mag-tarmkanalen och transporteras via trombocyterna. I hjärnan fungerar serotonin som budbärare mellan nervcellerna och i blodbanan hjälper serotonin till att påverka blodlevringen.
Hur påverkar signalsubstanser hur vi mår och beter oss berätta om två av våra signalsubstanser hur de påverkar oss vid brist eller obalans?
Endorfin och Serotonin Serotonin är en signalsubstans som har många olika funktioner i kroppen. Dopamin, serotonin och endorfin påverkar oss människor väldigt mycket. Genom att samverka påverkar de alla vårt humör och känslor, både positivt men även negativt.
Vad gör serotonin med hjärnan?
Hormonet serotonin beskrivs ofta som en neurotransmittor. Dess mest kända funktion är som signalsubstans i hjärnan, där serotonin framför allt har betydelse för depression. Sahlgrenska akademins nobelpristagare Arvid Carlsson var en av dem som gjorde stora bidrag till kunskapen om serotonins roll i hjärnan.