Hur ska barnet ligga vid förlossning?

Innehållsförteckning

Hur ska barnet ligga vid förlossning?

Hur ska barnet ligga vid förlossning?

Mot slutet av graviditeten ligger några få barn med stjärten neråt i livmodern. Det kallas sätesbjudning eller att barnet ligger i säte. En läkare kan försöka att vända på barnet. Läkaren trycker med händerna utanpå magen.

Hur kan en förlossning starta?

Det vanligaste är att förlossningen börjar med värkar. Värkar är när livmodern drar ihop sig i en sammandragning. Värkarna i latensfasen förbereder livmodern för att kunna föda fram barnet. De ska göra så att livmodertappen mjuknar, blir kortare och börjar öppna sig.

Hur länge stannar man på förlossningen?

Det är bra att stanna på BB i 48 timmar efter förlossningen även om allting är bra med dig och barnet. Men ni kan också välja att åka hem redan efter sex timmar. Personalen på BB-avdelningen hjälper gärna till att planera vårdtiden. Det är viktigt att ni känner er trygga med amningen innan ni lämnar BB.

När ska man börja räkna värkarna?

När förlossningen närmar sig är det dags att börja klocka värkarna. Detta kan du göra med en vanlig timer, med en app eller med den värktimer du hittar här på Babyhjälp.se. Det man tittar på är starka värkar som kommer regelbundet och som varar en viss tid.

Hur vet man att det är vattnet som gått?

Du kan också ringa om du är osäker på om förlossningen har satt igång. Om du tror att fostervattnet har gått, sätt på en binda och följ läget. Om fostervattnet har gått, rinner det ut av det i bindan.

Hur känns det när barnet vänder sig?

Den första förnimmelsen av barnets rörelser i livmodern beskrivs ibland som en försiktig kittling, som en beröring av en fjäder eller som en lätt puff av luft från munnen mot handens insida. Det kan ta ett tag innan kvinnan förstår att det var barnet som gav sig till känna.

Relaterade inlägg: