Hur påverkar penningtvätt samhället?

Innehållsförteckning

Hur påverkar penningtvätt samhället?

Hur påverkar penningtvätt samhället?

Problemet med att vinster från brottslig verksamhet – till exempel narkotikabrott, människosmuggling och skattebrott – integreras i den legala ekonomin är såväl nationellt som internationellt. Penningtvätt kan leda till omfattande negativa konsekvenser för Sveriges säkerhet och ekonomi.

Vilka omfattas av lagen om penningtvätt?

Både finansiella företag och vissa icke-finansiella verksamhetsutövare omfattas av lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Finansinspektionen ansvarar för tillsynen över de finansiella företagen.

Vad bör man göra om man misstänkt penningtvätt?

Du ska i så fall lämna en rapport omedelbart därefter till Finanspolisen. Om du nekar genomförandet av en transaktion på grund av en misstanke om penningtvätt eller finansiering av terrorism, ska även de omständigheter som misstanken bygger på rapporteras till Finanspolisen.

Vad är penningtvättslagen?

Bakgrunden till sådana frågor och kontroller är den så kallade Penningtvättslagen. Enligt den lagen är banker, och många andra företag, tvungna att motverka att deras system missbrukas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. ... Det arbetet ska anpassas till risken banken har för att deras system missbrukas.

Vilken myndighet tar emot och analyserar rapporter om misstänkt penningtvätt?

Finanspolisen är en sektion inom Polismyndigheten som tar emot, registrerar, bearbetar och analyserar inkomna rapporter om miss- tänkt penningtvätt eller finansiering av terrorism. Finanspolisen be- dömer om rapporterade transaktioner kan knytas till ett särskilt brott eller utgöra ett led i en brottslig verksamhet.

Vad är Meddelandeförbud?

Uppgifter om vem eller vad som rapporterats till Finanspolisen lämnas därför inte ut till den misstänkte eller någon annan. Du omfattas även av ett så kallat meddelandeförbud, vilket innebär att du inte får tala om för den som anmäls eller för någon utomstående att rapportering till Finanspolisen har skett.

Relaterade inlägg: