Hur påverkar kalium hjärtat?

Innehållsförteckning

Hur påverkar kalium hjärtat?

Hur påverkar kalium hjärtat?

Hur mycket kalium som finns i blodet regleras av flera olika saker. Kalium finns i mat och mest kalium finns det i frukt, grönsaker, kött och fisk. Om din kaliumbalans rubbas kan du få symtom från musklerna och i och med det kan hjärtats förmåga att pumpa blod påverkas.

Har du ett lågt kaliumvärde?

  • Den vanligaste orsaken till ett lågt kaliumvärde är att du behandlas med en viss typ av läkemedel. Det handlar framför allt om vissa vätskedrivande läkemedel som till exempel furosemid. Andra orsaker till låga kaliumvärden kan vara att du har förlorat salter, till exempel om du har haft kraftiga diarréer eller kräkningar.

Kan du få behandling om kaliumvärdet är högt?

  • Om ditt kaliumvärde är högt kan du få behandling. Vilken behandling du får beror på vad som orsakar det höga värdet. Ibland kan det räcka att undvika mat som innehåller kalium för att kaliumvärdet ska sänkas. Några exempel på mat som innehåller mycket kalium är nötter, choklad, citrusfrukter och banan.

Vad är kalium i mat och dryck?

  • Kalium i mat och dryck Kalium finns i nästan alla livsmedel, men i varierande mängd. Matens innehåll av kalium kan påverkas av hur den tillagas. Kalium är nämligen vattenlösligt och lakas till en viss del ur vid blötläggning och kokning.

Kan förhöjda kaliumvärden ses vid tillstånd där kaliumregleringen fungerar sämre?

  • Förhöjda kaliumvärden kan ses vid tillstånd där kaliumregleringen fungerar sämre till följd av nedsatt njurfunktion eller brist på hormonet aldosteron.

Relaterade inlägg: