Vad gör rådjur på vintern?

Innehållsförteckning

Vad gör rådjur på vintern?

Vad gör rådjur på vintern?

Rådjur är dåligt anpassade till djup snö. Deras smala klövar sjunker ner och de har svårt att komma åt födan. Hårda vintrar dör många djur. Under vintern lever de främst på ljung och bärris.

Hur länge går Rådjurskid med mamman?

Getterna föder därefter mellan 1 och 4 kid efter 10 månaders dräktighet, i maj–juni. En till två kid är det vanligaste, tre kid förekommer sällan och fyra är mycket ovanligt. Kiden följer sin moderget till cirka ett års ålder då de ofta utvandrar eller åtminstone delvis lämnar mammans levnadsområde.

Hur ofta tappar rådjur hornen?

Under en stor del av året har bocken horn och kan då lätt skiljas från geten. Hornen fälls i november varje år och de nya börjar komma redan i januari.

När får rådjur barn?

Getterna är inte revirhävdande. Parningen sker i juli-augusti och 1-3 kid föds i maj-juni. Rådjursgeten har något som kallas för fördröjd implantation. Efter några celldelningar vilar det befruktade ägget till årsskiftet då den verkliga fosterutvecklingen börjar.

När får kronhjorten sina horn?

Enstaka hjortar kan fälla redan i januari. Generellt sett fäller de äldre och större hjortarna tidigare än de yngre. Bildningen av de nya hornen sätter igång nästan direkt. Från mitten av juni börjar hornen se färdiga ut på de vuxna hjortarna och från mitten av juli fejar hjortarna bort basthuden.

Relaterade inlägg: