Vad gör en blodapelsin röd?

Innehållsförteckning

Vad gör en blodapelsin röd?

Vad gör en blodapelsin röd?

Ju kallare nätterna är på ön, desto rödare blir blodapelsinerna. Det är de stora temperaturskillnaderna som gör att blodapelsinerna utvecklar ämnet antocyanin. Ämnet skyddar mot kylan och ger också den röda färgen. Säsongen för blodapelsin är kort och blod-apelsiner finns vanligen i butikerna mellan december och mars.

Är blodapelsin?

Blodapelsiner är egentligen en variant av apelsin, men skillnaden är att den innehåller ämnet antocyanin som gör fruktköttet blodrött. Anledningen till att detta ämne uppstår är att de flesta blodapelsiner odlas på Sicilien och påverkas av de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt.

Hur får man blodapelsin?

Ibland säljs blodapelsin som röd apelsin. Blodapelsiner har en kort säsong och odlas bara på några platser på jorden, främst Sicilien. Den vanligaste sorten Sanguinello skördas på Sicilien under februari–mars. Under resten av året kan man köpa blodapelsinjuice, tillverkat av fryst juicekoncentrat.

Är blodapelsin och grapefrukt samma sak?

Ja, det är två helt skilda frukter med olika näringsinnehåll eftersom de innehåller lite olika ämnen och syror och därmed olika smaker. Apelsin är sötare, Grapefrukt mer syrlig och med mer beska även om just blodgrape är sötare än vanlig.

Varför blir det blodapelsiner?

Nästan alla blodapelsiner odlas på Sicilien i Italien och det italienska namnet för blodapelsin är Arancia Rossa. Det är nära vulkanen Etna som blodapelsinen får sin speciella sötma och saftighet från det sicilianska mikroklimatet med kalla nätter, varma dagar och en bra blandning av regn och sol.

Är blodapelsin bra för magen?

En apelsin täcker dagsbehovet av c-vitamin. Apelsiner innehåller även fibrer som är bra för magen och folat som hjälper till att bilda röda blodkroppar.

Är blodapelsin nyttigt?

Är blodapelsiner nyttigare än vanliga apelsiner? Japp! Blodapelsinen innehåller nästan dubbelt så höga halter av vitamin C, antocyaniner och andra vattenlösliga antioxidanter som en vanlig apelsin.

När kommer blodapelsiner?

Säsongen för blodapelsin är kort och blod-apelsiner finns vanligen i butikerna mellan december och mars. Lägg nu namnet tarocco på minnet, så heter nämligen finsmakarnas favoritapelsin som är en ganska sällsynt gäst i fruktavdelningen och gästspelar främst i januari, februari och mars.

Var växer blodapelsin?

Faktum är att majoriteten av världens alla blodapelsiner odlas på Sicilien. Det är nära vulkanen Etna som blodapelsinen får sin speciella sötma och saftighet från det sicilianska mikroklimatet med kalla nätter, varma dagar och en bra blandning av regn och sol.

Vad är skillnaden på apelsin och blodapelsin?

Det är de stora temperaturskillnaderna som gör att blodapelsinerna utvecklar ämnet antocyanin. Ämnet skyddar mot kylan och ger också den vackra röda färgen som gett uphov till fruktens namn. Apelsin betyder nämligen ”äpple från Kina” och blodapelsinen har fått sitt tillägg från det rödfärgade fruktköttets färg!

Relaterade inlägg: