Vad kan man göra med rosmarin?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra med rosmarin?

Vad kan man göra med rosmarin?

Rosmarin är en populär krydda, särskilt i det italienska och franska köket. Den passar bra till lamm, kött- och fågelrätter men också till grönsaksrätter, ofta tillsammans med tomat och olivolja. Rosmarin har även en förmåga att dämpa smak av fett och används därför ofta till feta köttsorter såsom fläsk.

Vilka örter går att torka?

Örter som passar bra att torka är t ex oregano, timjan, rosmarin, salvia, mynta, dragon och citronmeliss.

Vad kan man göra med färsk basilika?

Använd bladen i rätter med tomat, på pasta, fisk, gröna sallader och finhackad i couscous och andra kornsallader. Självklar är numera också den klassiska peston där du blandar basilika med olivolja, pinjekärnor, havssalt, parmesanost och vitlök.

Vad gör man med färsk dragon?

Klassiskt används den i flera olika såser, såsom bearnaisesås. Den kan också användas ihop med kyckling, fisk och i dressingar. Dragon kan både användas färsk och torkad, den färska är mildare och “grönare” i smaken , medan den torkade har en skarpare och mer karaktäristisk smak.

Vad göra med färsk oregano?

Färsk oregano kan man använda i alla recept där torkad oregano brukar användas. Hacka bladen och tillsätt i tomatsåsen till pasta eller lasagne. Eller hacka den och blanda ner i en färs på antingen baljväxter eller kött. De kan också användas som smaksättare till kokta morötter i kombination med citronsaft.

Vad passar ihop med rosmarin?

Rosmarin, aromatisk och lite barrig, skogig i smaken. Passar utmärkt med sötman i ugnsrostade rotsaker. Är alldeles ljuvlig ihop med honung och salt ost som feta. Citrus och rosmarin ihop är klockrent.

Hur sköter man rosmarin i kruka?

Rosmarin är lättodlad. Låt jorden torka ut lätt mellan vattningarna då den inte trivs att stå i ständigt blöt jord. Gödsla i samband med vattning 1 gång i veckan under sommarsäsongen med exempelvis Organisk växtnäring. Placera din rosmarin på en solig och vindskyddad plats för att den ska trivas.

Relaterade inlägg: