Vad göra med rishög?

Innehållsförteckning

Vad göra med rishög?

Vad göra med rishög?

Rishögar kan formas till vackra formationer, så småningom bryts de ner och kan antingen byggas på med nya grenar eller bara få förmultna helt. Ett hörn av trädgården kan förvandlas till en »skräpkammare« med en mix av ris och löv. Du kan dölja högen med ett buskage eller annat insynsskydd.

Vad gör man med grenar?

Blommor, blad, barr, små kvistar, potatisblast och rens från rabatterna – det vill säga sånt man klipper bort från sina växter – går utmärkt att kompostera. Generellt gäller att man ska ha en bra blandning i komposten så det inte bara är exempelvis barr.

Vad kan man göra av flis?

Att ha en egen kompostkvarn är så fiffigt! En kompostkvarn är en maskin som förvandlar pinnar och grenar till flis. Träflis är ett fint material att använda i trädgården. Här kan du läsa om min kompostkvarn.

Är biltemas kompostkvarn bra?

Biltema Kompostkvarn S 2501 – Bästa Budgetvalet När det kommer till kompostkvarnar i budgetklassen lyser Biltemas Kompostkvarn S 2501 klart starkast. Råd & Rön utnämnde den till bäst i test 2016 och mycket talar för att Biltema Kompostkvarn S 2501 håller måttet än idag.

Hur lång tid tar det för grenar att förmultna?

Om allt är riktigt finfördelat i kompostkvarn, det är varmt ute och komposten funkar optimalt borde det bara ta några månader för allt att omvandlas till jord. Är det stora grenar mm. så kan det ta många år innan de har omvandlats till jord.

Vart slänga grenar?

Nästan allt som vuxit i din trädgård kan återvinnas. Grenar, kvistar och andra växtdelar som kommer från din trädgård eller balkong kan komposteras hemma. För det behövs inga särskilda tillstånd. Avfall från trädgården kan också lämnas på kommunens återvinningscentral.

Hur såga av gren?

Om en gren är både grov och lång kan den behöva sågas av i etapper för att undvika fläkskador. Börja då med att såga ett mindre snitt på undersidan av grenen (30-50 cm från stammen) och såga därefter av grenen ovanifrån (cirka 10 cm utanför det första snittet).

Relaterade inlägg: