Vad är bra med mullbär?

Innehållsförteckning

Vad är bra med mullbär?

Vad är bra med mullbär?

Mullbär har ett särskilt rikt innehåll av järn och vitamin C, två nutrienter som kompletterar varandra. Järn medverkar till blodbildningen och syretransporten i blodet. Vitamin C bidrar till immunsystemet och fungerar som antioxidant, dessutom främjar vitaminet upptaget av järn i tarmen.

Hur plantera mullbär?

Mullbär vill stå i djup, väldränerad, näringsrik jord med ganska högt pH-värde. Varmt, vindskyddat läge behövs också och god tillgång till vatten. Mullbärsträdet blöder lätt, så det bör inte beskäras i onödan, bara ta bort ev.

Är mullbär laxerande?

Överkonsumtion av torkade bär och frukter kan ha laxerande effekt.

När ska man klippa mullbär?

JAS-perioden, juli, augusti, september, är en annan utmärkt tid för beskärning. Då kan du passa på att beskära de växter som är lite känsligare, som till exempel björk, lönn, valnöt, mullbär, avenbok, vinranka och fruktträd som körsbär och plommon.

Kan man äta svart mullbär?

Mullbär är lätt giftiga. Även om mullbär är gott ska du låta bli att smaka på dem innan de mognat. Omogna mullbär är lätt giftiga och ska därför inte ätas.

Vilka mullbär är nyttigast?

Vita mullbär är ett superbär som man ibland i arabvärlden kallas för öknens bröd tack vare sin näringsrikedom och har mycket mer näringsämnen i sig än andra frukter. Blåbär och björnbär räknas också som ett så kallat superbär.

Var finns mullbär?

Mullbär trivs på en varm, skyddad plats i jord med ganska högt pH, kring 7. Vildväxande, gammalt svart mullbärsträd i sydöstra Turkiet. De arter vi odlar är alla sambyggare, med skilda han- och honblommor som sitter på samma träd.

Hur föröka mullbär?

Förökning. Det går bra att så frön men ibland tar det något år för dem att gro. Ta sticklingar i februari och plantera i skugga utomhus till 2/3 djup. Även äldre grenar kan fås att gro.

När ska man plantera mullbärsträd?

Numera planterar de flesta mullbärsförespråkare korsningen Morus Mulle vilket är en svensk sort med större härdighet. Rötterna bör trots härdigheten täckas vintertid och tidigt på våren för att undvika frost- och torkskador. ”Mulles” bär mognar kontinuerligt mellan juli och september och äts färska.

Är mullbär giftiga?

Frukten är saftig, något syrlig och rödsvart. Den omogna frukten är giftig.

Relaterade inlägg: