Vad göra med använd jord?

Innehållsförteckning

Vad göra med använd jord?

Vad göra med använd jord?

Gammal jord blir som ny varvad i en kompost. Den får ny näring, mer mullämnen och oönskade småkryp tas om hand av övrigt mikroliv. Har du ingen trädgårdskompost kan du göra en liten jordfabrik med bokashikompost som accelerator. Det duger gott med en plastlåda med lock.

Vad gör man med Potatisblast?

Med blasta av menas att du kapar blasten, slänger den i soporna (aldrig i komposten). Gör det så fort du ser de första bruna fläckarna (se bild på Stadium 1). Knölarna kan sedan få vara kvar i jorden. De fortsätter att väva upp till 10-20 procent.

När ska man sätta potatis i Pallkrage?

När jorden håller minst 8 grader i din pallkrage, går det bra att sätta ut potatisen. Dra upp två fåror på längden i din pallkrage, förutsatt att du har en pallkrage om 80x120 cm, och placera sedan ut potatisarna med cirka 25-30 cm mellan varje knöl.

Vad göra med gammal Tomatjord?

En odlingslåda i tunneln ska få ny näringsrik jord av bokashi. När bokashin har fermenterat färdigt med locket på i minst två veckor, så är det dags att göra jordfabrik eller gräva ner det fermenterade i odlingsbäddar.

Vad ska man göra med gammal jord?

gammal jord från krukor och balkonglådor. Det går bra att lägga på komposten. Eventuella lecakulor, som ju är bränd lera, får du fundera på om du vill ha med eller inte. De kommer inte att brytas ner.

Varför slokar Potatisblasten?

Blasten ser ut att vissna och när det gått riktigt långt är potatislandet täckt av långa rader skelett av stjälkar som krampaktigt försöker hålla sig upprätta innan de kapsejsar ner över markytan. Bladmögel sprids i luften och potatisen jag odlar får det alltid. Först den tidiga potatisen, sedan den sena.

När ska man ta av blasten på potatisen?

Tidig potatis skördas vanligtvis, beroende på var man bor i landet, till midsommar. Senare potatissorter plockas upp från mitten av september. Ska potatisen lagras är det bra att klippa av blasten ett par veckor före skörd. Då utvecklas ett tjockt skal som bättre skyddar potatisen.

När är det dags att sätta potatis?

Potatis planterar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink. Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Sätter du tidigare får du vara beredd att skydda blasten med fiberduk mot den sista nattfrosten.

Vad är jord och läge för potatis?

  • Jord och läge för din potatis. Potatis odlas i något mager och väldränerad jord. Praktisera växtföljd, odla inte potatis på samma jord år efter år. Välj öppet, ljust läge.

När skördas potatisen?

  • När skördas potatisen? Om du satte förgrodd potatis, räkna med ungefär 8 veckor tills skörd för färskpotatis. Direktsatt sommarpotatis tar ungefär 10−12 veckor och sen potatis ska vara ännu längre tid i jorden. Om blasten skulle angripas av bladmögel, ta bort den. Själva potatisen kan dock vara kvar i jorden och skördas allt ...

När ska du plantera potatisen?

  • Sätt potatisen med ett radavstånd på 55−70 cm. Sätt inte för tätt, då ökar risken för bladmögel. Mellan varje knöl ska det vara 17−30 cm. Sena sorter behöver lite mer utrymme. Plantera ca 10 cm djupt. När blasten har kommit upp 10-15 cm, kupar du potatisen genom att putta upp jord runt hela plantan som den kan utvecklas i.

Hur länge tar det förgrodd potatis att skörda?

  • Om du sätter förgrodd potatis, räkna med att det tar ungefär 8 veckor tills du kan skörda färskpotatisen. Direktsatt potatis tar cirka 10-12 veckor. Lägg upp dina potatisar för att gro, en tom äggkartong eller en bricka brukar fungera bra. Låt dem förgro på fönsterbrädan i rumsvärme.

Relaterade inlägg: