Varför odla hampa?

Innehållsförteckning

Varför odla hampa?

Varför odla hampa?

Industrihampa. Cannabis sativa, eller hampa, är en ettårig ört som använts i flera tusen år för bland annat reptillverkning, kläder och naturmedicin. Nästan lika länge har växten använts som rusgivande drog i olika former. Sedan 1971 är det olagligt att odla cannabis sativa i dess helhet i Sverige.

Hur tillverkar man hampa?

För att få odla hampa i Sverige måste du odla industrihampa. För att odlingen ska klassas som industrihampa måste du odla en godkänd sort och du måste skicka in en ansökan om gårdsstöd för odlingen. All odling av hampa som du inte söker stöd för betraktas som narkotikaproduktion.

Hur lång tid tar det att odla hampa?

Hur lång tid det tar för cannabisknopparna att mogna kan variera kraftigt beroende på genetik. En del indicas som odlats fram för hastighet, kan vara redo efter 5-7 veckors blomning. Dock är den genomsnittliga blomningstiden för de flesta indicas och hybrider vanligtvis 7-10 veckor beroende på sort.

Hur gör man tyg av hampa?

Hampa producerar mer fiber än både bomull och lin på samma mark och har den högsta skörden per tunnland av alla naturfiber (1). Hampafiber bearbetas på ett liknande sätt som för lin, alltså genom att röta, torka och krossa stjälkarna (3). Produktion av hampa kräver mycket handarbete (1).

Relaterade inlägg: