När ska man plantera gladiolus?

Innehållsförteckning

När ska man plantera gladiolus?

När ska man plantera gladiolus?

Så här odlar du gladiolus Plantera knölarna direkt på växtplatsen i april-maj, när risken för frost är förbi. Gödsla regelbundet under växtsäsongen. Gräv upp och vinterförvara knölarna frostfritt till nästa säsong.

När kan man sätta ut Gladioluslökar?

Om du inte bor i södra Sverige (zon 1-3) bör du inte plantera gladiolus lökar på hösten då de inte överlever vinter utan istället driva upp dem innomhus på våren och sedan plantera ut dem när klimatet tillåter.

Hur sköter man gladiolus?

Du sköter gladiolus som andra snittblommor. Ge stjälkarna ett färskt snitt, placera i kallt vatten, gärna med näring, och se till att inga blad hamnar under vatten eller riskerar att göra det. Byt till färskt vatten med jämna mellanrum för längre hållbarhet.

Hur övervintrar man gladiolus?

Odla svarar: När de har blommat färdigt, gräver du upp lökarna och låter blasten vissna. Sedan klipper/drar du bort den och låter lökarna övervintra torra i en papperspåse e.d. på ett mörkt, torrt, svalt ställe.

När ska man plantera dahlior?

Utplantering. Plantera ut dahlian när risken för nattfrost är över. Den går utmärkt att odla både i kruka eller på friland. För odling i kruka rekommenderar vi krukor på minst 30 liter för lågväxande sorter och minst 40 liter för högväxande sorter.

När plantera Doftlilja?

Jag brukar sätta lökarna i kruka vecka 12 och ställa ut i växthuset. I maj ställer jag ut krukan och då brukar de spetsiga bladen börja tränga upp ur jorden. I mitten på augusti börjar knopparna slå ut. Jag kan lova er den allra ljuvligaste doft ni kan tänka er.

Hur hög blir gladiolus?

Här kan höjden variera mellan cm, men blommorna är mindre och har oftast en starkare färg i svalget än på kronbladen i övrigt. Den väldoftande doftliljan, som förr hette Acidanthera bicolor på latin, är numera flyttad till Gladiolus-släktet och heter nu Gladiolus callianthus.

Kan man så gladiolus?

Fröna tar du när de är torra och mogna. ... Förvara svalt och torrt och på våren. Det tar dock många år innan sådana blommar, eftersom det först måste bildas en knöl som är stor nog för att orka blomma.

När kan man köpa gladiolus?

Gladioler finns året om men har sin högsäsong på sensommar-tidig höst. De säljs ofta i bunt.

Hur övervintrar man lökar?

Det är i regel inte kylan som är problemet för övervintring av lökväxter, utan väta. Lökar tål inte att stå fuktigt, då ruttnar de fort. Se därför till att krukan, eller behållaren, har god dränering. En porös jord och väldränerad kruka är grunden för att lyckas med vårblommande lökväxter.

Relaterade inlägg: