Vad kan man göra med träiga rabarber?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra med träiga rabarber?

Vad kan man göra med träiga rabarber?

Mot hösten kan de blir rätt grova och träiga - men är goda ändå om de skalas och sötas lite extra. Grövre stjälkar samt nederdelen av stjälkarna kan du gärna skala med potatisskalare - det finns speciella sparrisskalare som också funkar. All rabarber är jättegod till rabarberpaj, rabarberkompott eller rabarberchutney.

Kan man äta skalet på rabarber?

Nej, du behöver inte skala rabarber. Du kan göra det om du vill, men då försvinner en del av den läckra färgen. Om du inte vill lägga tid på att skala sköljer du rabarbern som vanligt och skär den i tunna skivor.

Kan man använda rabarber hela sommaren?

Rabarber kan skördas från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna som bäst och behöver sällan skalas. Ju längre in på säsongen desto grövre blir fibrerna grövre och smaken träigare.

Hur göra med rabarber på hösten?

Ska man klippa ner rabarbern på hösten eller sköter dom sig själva? Odla svarar: Dom sköter sig själva. Bra om dess stora blad lägger sig som ett skyddande hölje över plantan inför vintern.

Vad kan jag göra med rabarber?

Vanligast är att man hittar rabarber i kompott, paj och saft. Men varför inte prova något nytt – som i en glaze till köttet, en rabarbersill eller rabarbertzatziki? I motsats till vad många tror är det bara stjälken på rabarbern som kan ätas medan bladen är giftiga i större mängd och innehåller höga halter oxalsyra.

Vilken del av rabarbern äter man?

Rabarber är en grönsak som många har i sin trädgård men går också att hitta ganska billigt i affären på sommarhalvåret. Man äter stjälkarna och kastar de stora bladen. Rabarber har frisk och syrlig smak och är god i paj, kaka och kräm. Man kan även koka saft eller göra marmelad av rabarber.

Kan man äta mjuka rabarber?

Alla rabarbersorter innehåller detta i varierande mängder, men syran finns mest i bladen och dessa äts ju inte. Syrahalten blir högre framåt sensommaren, så man bör vara försiktig, dessutom är de gamla stjälkarna ofta äckligt träiga, så det är rätt som mormor säger, att bara använda de unga stjälkarna.

Kan man äta rabarber efter midsommar?

Skörda efter något år när du ser att rabarbern etablerat sig och det är fart i plantan. De stjälkar som kommer efter midsommar/mitten av juli lämnas kvar och får ge ny energi till rotstocken och därmed framtida skördar. ... Ju yngre stjälkar och ju äldre planta desto lägre oxalsyrahalt.

Varför ska man inte äta rabarber efter midsommar?

Odla svarar: Det är ju unga skott du har, visst kan du äta dem, men lämna kvar lite så plantan överlever. Man menar med det att inte äta gamla, träiga skott, de har hög oxalsyra som kan irritera magen.

Relaterade inlägg: