Varför Karl Johan?

Innehållsförteckning

Varför Karl Johan?

Varför Karl Johan?

Karljohan kallas också Stensopp, och är en av de populäraste matsvamparna i Europa. Karljohansvampen har fått sitt namn efter kung Karl XIV Johan tog med sig sina franska vanor och delikatesser till Sverige. Stensoppen fick därmed sitt nya namn Karljohan.

Hur Anrättar man karljohansvamp?

Gör så här

  1. Ansa karljohanssvampen och skiva den. Skala och skiva vitlöken.
  2. Stek svampen i olja i en stekpanna tills den börjar bli gyllenbrun. Tillsätt vitlök och rosmarinbladen och stek ytterligare ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.

Hur tillagar man Karl Johansvamp?

Tillagning

  1. Rensa svampen om det ej redan är gjort. ...
  2. Stek svampen i en torr panna några minuter tills den mest vätskan dunstat bort.
  3. Tillsätt smör och bryn svampen lätt någon minut. ...
  4. Tillsätt grädde, soja, salt och peppar. ...
  5. Red stuvningen med lite maizenaredning till önskad tjocklek.

Vad göra med soppar?

Kolla på recept om det finns något på soppar! Man kan torka dem i tunna skivor eller små bitar, då blir de inte alls så slemmiga när man sedan blöter upp dem och steker dem. Jag torkade en massa soppar förra säsongen, de blev mycket godare än färska/frysta. Dessutom håller de sig längre än frysta.

Varför heter stensopp Karl Johan?

Karljohansvamp eller stensopp som den tidigare hette fick sitt namn av Kung Karl XIV Johan. När han tillträdde tronen i början av 1800-talet så rådde det stor matbrist i Sverige. ... Idag är karljohan en väldigt populär matsvamp i Sverige med sin kraftiga, fylliga och något nötiga smak.

Varför heter det karl johan svamp?

Det var bara överklassen som tog intryck av den franska matkulturen där svamp ingick. Kung Karl XIV Johan tog med sig sina franska vanor hit och introducerade den ädlaste matsvampen i Europa. Svampen som tidigare kallades stensopp fick därefter heta karljohan.

Hur tillaga stensopp?

Fräs skivorna i rikligt med fin olivolja i en gjutjärnspanna. Undvik smör då det ”dominerar svampens egen smak”. Tillsätt skivad vitlök (viktigt att den inte pressas), salt, peppar, persilja och cayennepeppar. Tillaga svampen ordentligt, nästan så den är friterad.

Hur rensa stensopp?

jag rensar oftast bort foten direkt på växtplatsen alltså skär av den där den står. Kollar om den är angripen av mask och skär iså fall bort det direkt. Sen brukar jag dela isär sporerna från hatten om det behövs. Väl hemma delar jag den i små skivor om ca 0,5 cm.

Relaterade inlägg: