Varför jäser inte min surdeg?

Innehållsförteckning

Varför jäser inte min surdeg?

Varför jäser inte min surdeg?

En alltför sur surdeg gör att brödet jäser trögt och kan dessutom bryta ned det viktiga glutennätet i degen, det som gör att den håller ihop. Inte heller ska den vara alltför mild och outvecklad, eftersom även det ger en dålig jäsning. En riktigt stark och bra surdeg får man om man bakar ofta med den i början.

När Peakar surdeg?

Hon peakar 4-5 timmar efter matningen.

Vad gör man om surdegen inte bubblar?

Om surdegen inte har börjat bubbla efter 12 timmar matar du den igen (60g vetemjöl och 60g vatten eller 60g rågmjöl och 80-90 g vatten). Fortsätt på detta sätt tills du har en surdeg som bubblar och lever igen!

Varför hälla ut surdeg?

När man matar en surdeg fyller man på skålen med lika delar vatten och mjöl. Då får bakterierna ny mat och surdegen blir bubblig och fin igen. Detta gör man ofta, helst väldigt ofta, för att undvika att den ska bli sur. Genom att hälla ut allt utom en liten del, förhindra man surdegen att växa ur sin skål.

När är surdegen klar att baka med?

Man brukar kalla surdegen aktiv när den är bakbar, dvs när det är dags att baka med den. Många säger att den då ska ha ökat X% mycket i volym för att den ska vara klar, eller att ytan ska vara full av bubblor.

Måste surdegen bubbla?

Vad det gäller bubblor på surdegens yta är det bra, men det är även ett tecken på att surdegen har “pikat” eller håller på att “pika”. Efter att surdegen nått sin topp är den över, och man bör inte baka med den utan att friska upp den igen. Det är en chansning att använda den då.

Relaterade inlägg: