När ska lavendel plockas?

Innehållsförteckning

När ska lavendel plockas?

När ska lavendel plockas?

Plocka efter användningsområde När du vill använda lavendel i matlagningen eller göra doftpåsar av den så ska du plocka blommorna när de är helt utslagna, det är då som de har som mest eterisk olja i sig. Om du däremot vill torka blommorna för dekoration så är det bäst att plocka dem innan de har slagit ut.

Hur utvinner man lavendelolja?

Fyll din glasburk med torkade lavendelblommor och häll över din basolja. Tänk på att inte fylla burken upp till kanten, utan lämna 2 cm då blommorna kommer svälla. Sätt nu in burken i ugnen och låt den stå i 5-6 timmar. När oljan är klar silar du den genom en silduk och pressar ur den sista oljan ur blommorna.

Kan lavendel blomma igen?

Kommer det en andra blomning senare på eftersommaren? Man kan pröva att klippa lavendeln, det kan stimulera den till en andra blomning. Spara gärna även de vissna lavendelblommorna, de doftar gott i till exempel linneskåpet. Annars klipper man ner lavendeln på våren.

Är lavendel perenn?

Lavendel är en så kallad halvbuske. Efter ett par säsongen blir nedre delen av lavendeln vedartad, som en buske, medan nytillväxten är örtartad, som en perenn. Alla arter av lavendel är fleråriga på varmare breddgrader.

Relaterade inlägg: