Hur länge ska man ha en stukad fot lindad?

Innehållsförteckning

Hur länge ska man ha en stukad fot lindad?

Hur länge ska man ha en stukad fot lindad?

Kom ihåg tryckförband och högläge. Linda fotleden hårt så snart du kan. Låt lindan sitta i 15–20 min och lägg upp foten högt.

Vad gör man åt en inflammation i foten?

En stukad eller vrickad fot läker av sig själv inom några dagar. Du kan påskynda läkningen något genom att hålla foten i högläge, linda med elastisk binda och kyla ner något (se mer information nedan, om vad du kan göra själv). Om du har väldigt ont kan receptfria, smärtstillande värktabletter hjälpa.

När kan man börja springa efter stukad fot?

Du böjer/sträcker och vrider på foten så mycket smärtan tillåter. Detta kan du börja med så snart som möjligt. Så snart du upplever att du kan gå på fotenska du göra det. De första 10 dagarna efter stukningen bör du dock använda en linda, tejpning eller fotledsskydd.

Kan man träna med stukad fot?

Om du inte har behov av sjukvårdande behandling kan du göra mycket själv redan omedelbart efter skadan. Här tips på bra övningar: Från första dygnet och närmaste 2 veckorna: Cirkulationsträning genom att böja/sträcka och vrida fotleden inåt och utåt.

Är det farligt att gå på en stukad fot?

Om man har så ont att man inte kan stödja på en stukad fot eller om den inte går att röra utan att det är väldigt smärtsamt ska man kontakta vården eftersom det då kan handla om en bruten fot.

Hur länge kan en svullnad sitta i?

Alla kan svälla upp i ben, fötter eller fingrar någon gång då och då. Det kan bero på värme eller att man suttit still länge vid exempelvis en flygresa eller längre bilresa. Svullnader kan också uppstå om man står upp en längre period och den här typen av svullnad går ofta ner efter ett tag.

Relaterade inlägg: