Vad ska man göra om man slår ut en tand?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra om man slår ut en tand?

Vad ska man göra om man slår ut en tand?

Kontakta genast en tandläkare om du eller ett barn har slagit ut en permanent tand. Är det stängt, sök jourhavande tandläkare. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Varför tappar man en tand?

När tappar man de första tänderna? Vid 6 års ålder lossar de första mjölktänderna och en färdigbildad permanent tand kommer fram. Mjölktandens rötter löses upp allt eftersom den nya, permanenta tanden bildas i käken och växer fram. Till slut har mjölktanden inget fäste och barnet kan vicka loss tanden.

Hur vet man om tanden är infekterad?

Symptom. Symptom på en tandrelaterad infektion är smärta i och kring den infekterade tanden, och svullnad i vävnaderna omkring den. Lymfkörtlarna kan också vara svullna, och andedräkten kan lukta illa.

Hur lång tid tar det för en tand att växa upp?

Det kan ta olika lång tid innan de permanenta tänderna bryter genom. Sex månader är en ganska lång tid så be om en tid hos tandläkaren. Hon kan då kontrollera att det inte är något i vägen för de permanenta tänderna. Ibland kan även ett segt tandkött försena/förhindra att tänderna kommer fram.

Hur tar man bort en tand hemma?

Men ibland räcker det med en tång och genom att vicka tanden fram och tillbaka kan man dra ut den. När tanden väl är ute får du bita på en steril bomullstuss så att blödningen minskar och genom att fortsätta bita ihop på bomullstussen kan blödningen till slut lägga sig nästan helt.

Hur lång tid tar det för en tand att lossna?

Ibland kan det ta flera veckor för en mjölktand att lossna, trots att den till slut bara hänger i en tunn tråd. Detta är helt normalt.

Hur sent kan man tappa mjölktänderna?

Växlingen från mjölktänder och permanenta tänder brukar vara klar när barnet är mellan 9 och 13 år. Då har hen fått sammanlagt 28 permanenta tänder. Visdomständerna brukar komma fram i senare delen av tonåren och fram till cirka 25 års ålder.

Relaterade inlägg: