Vad göra med linolja?

Innehållsförteckning

Vad göra med linolja?

Vad göra med linolja?

Det finns två sorters linolja, rå och kokt. Linolja har använts sedan lång tid tillbaka i bland annat färger för att olja in trägolv, för tätningar av rörkopplingar, impregnering av utemöbler och andra snickeriverk. Numera finns linolja även som rostskyddsmedel för bilar.

Vad gör man med Linoljetrasor?

En liten hink med vatten att lägga linoljetrasor i. Vattnet både kyler och ser till att inget syre kommer till. Härifrån kan man lägga trasan blöt i komposten, eller hänga upp den på ett streck för att torka. Här är några typiska situationer som jag tycker är högrisk, och vad man kan göra för att förebygga.

Är linolja bra?

Linolja är också ett bra rostskydd för järn - effektivt också på redan angripet järn. Genom sin krypförmåga tränger den ner till kärnplåten och hindrar vidare rost. Vid behandling av exempelvis chassiplattor, hålrum på bilar skapas en gummiliknande yta som skyddar mot luftens syre.

När självantänder olja?

Ett ämne sägs självantända när det börjar brinna utan att ha utsatts för yttre uppvärmning eller kommit i kontakt med öppen låga eller gnista. Ämnen som är kända för att lätt självantända är till exempel linolja på trasor eller penslar samt om man blandar stora mängder tvåkomponentlim i ett litet kärl.

Relaterade inlägg: