Vad trivs i pallkrage?

Innehållsförteckning

Vad trivs i pallkrage?

Vad trivs i pallkrage?

Du kan odla perenner som rabarber, jordärtskockor, piplök och kryddor som salvia, timjan och andra. Blommor, både perenna och sommarblommor, trivs alldeles utmärkt i en pallkrage. Andra ettåriga grönsaker som rotfrukter, sallat, lök, bönor och kryddor är optimalt i pallkragen.

Varför odlar man i pallkrage?

Fredad växtzon. Pallkragen erbjuder en mer skyddad växtmiljö jämfört med friland. Väggarna skyddar mot vind och med en markduk i botten slipper du gräs och ogräs.

Vad ska man tänka på när man odlar i pallkragar?

En pallkrage på höjden räcker om du ska odla sallat, spenat och rädisor. Vill du odla rotfrukter, potatis eller kraftigväxande grönsaker som squash, majs eller kål är det mer praktiskt med två kragar på höjden. Tre kragar är lämpligt om du vill slippa böja dig så djupt, men räkna med att behöva större mängder jord då.

Vilken olja pallkrage?

Förläng hållbarheten på pallkragen genom att olja in den med träolja innan användning, till exempel linolja. Särskilt utsatt är pallkragens insida och undersida eftersom de vetter mot jord. Pallkragens utsida kan du måla i en kulör du själv tycker är snygg, välj en färg som andas, till exempel en slamfärg.

Vad kan man odla tillsammans i pallkrage?

Perfekta kombinationer för pallkrage

  1. Pallkrage med sallat, sockerärtor och lite bönor. ...
  2. Pallkrage med fänkål, dill och lök av olika sorter. ...
  3. Pallkrage med olika sorters sallat och lättodlade blommor av rosenskära. ...
  4. Pallkrage med kål, buskkrasse, luktärt och malaberspenat.

Vad ska jag fylla Pallkragen med?

Fyll pallkragen med jord. I botten kan du lägga halvförmultnad kompost, gammal trädgårdsjord eller töm jordsäckarna från i fjol. Övre skiktet består med fördel av en kombination av välförmultnad kompostjord, kogödsel på säck (även kallad naturgödsel) och jord på säck.

Relaterade inlägg: