Varför kräks små barn?

Innehållsförteckning

Varför kräks små barn?

Varför kräks små barn?

Den vanligaste orsaken till att ett barn över ett år kräks är att hen har en magsjuka. Kräkningarna kommer ofta snabbt och barnet kan känna sig trött, få feber och må illa. Efter ungefär en dag kan barnet få diarré. Magsjukan beror oftast på en virusinfektion, men kan också ibland orsakas av bakterier eller parasiter.

Vad ska man ge ett barn som kräks?

Det bästa är att ge vätskeersättning om barnet kräks mycket eller har kraftiga diarréer, oavsett barnets ålder. Vätskeersättningen innehåller lämpliga mängder av salter och socker som hjälper till att återställa kroppens vätskebalans. Ibland kanske barnet inte vill dricka vätskeersättningen.

Kan en bebis bli magsjuk?

Orsak och symptom vid magsjuka hos barn För ett spädbarn eller en bebis som är yngre än sex månader är magsjuka mer allvarligt eftersom de lätt blir uttorkade. Magsjuka är den vanligaste orsaken till att småbarn kräks och får diarré. Andra vanliga symptom hos magsjuka barn är feber, magont och trötthet.

Hur mycket är normalt för en bebis att kräkas?

Barn under ett år kan kräkas av olika anledningar. Det är nästan alltid normalt och sällan allvarligt. Det är vanligt att barn kräks lite efter att ha ätit och oftast besväras de inte av kräkningarna.

Är det farligt att kräkas galla?

Gallstenar kan orsaka inflammation Det kan hända att gallstenarna inflammerar gallblåsan, gallgångarna eller bukspottkörteln. Då får du feber och plötsligt ont under höger revbensbåge, och smärtan blir mer ihållande. Inflammation i bukspottkörteln kan bli ett livshotande tillstånd. Då kan du behöva intensivvård.

Vad ska man äta vid kräksjuka?

Det gör du genom att äta en skonsam kost med lättsmälta livsmedel som:

  • Vitt bröd (surdeg eller glutenfritt om du har känslig mage)
  • Te.
  • Vitt ris.
  • Kokt vit fisk.
  • Morotssoppa.
  • Produkter som innehåller mjölksyrabakterier t ex fil eller yoghurt.

Kan jag jobba om mitt barn har magsjuka?

Stanna alltid hemma från jobbet, skolan eller förskolan vid kräkningar eller diarré. Den som har sjukdomssymptom kan smitta andra även vid god hygien. Calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka, är mycket smittsamt och det behövs bara ett fåtal virus för smittspridning. Vid kräkningar och diarréer sprids miljoner virus.

Hur lång tid efter magsjuka smittar man?

Man bör använda klorbaserade rengöringsmedel och tvätta textilier i minst 70 grader för att bli av med viruset. Inkubationstiden är 12–48 timmar. Smittade personer kan sprida smitta under flera dygn efter att de har tillfrisknat. Smittrisken anses dock vara störst de närmaste dygnen efter man insjuknat.

Relaterade inlägg: