Vad göra med penséer?

Innehållsförteckning

Vad göra med penséer?

Vad göra med penséer?

Tips på hur du kan använda penséer Penséer är vackra i krukor, korgar, zinkbaljor och balkonglådor, ta vad du har hemma. Loppisfynd som gamla burkar, en verktygslåda eller vinlådor gör sig utmärkt som planteringskärl. Tänk bara på att göra hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut.

Hur sköter jag mina penséer?

Penséer trivs i både soliga och skuggiga lägen, ett mellanting är optimalt. Plantera penséerna i bra, näringsrik jord, exempelvis sommarblomsjord för bästa vattenhållande förmåga och grundgödsling. Tillför därefter näring regelbundet i samband med vattning.

Hur Frosttåliga är penséer?

Penséer är ett säkert vårtecken, och tack vare att de tål frost är risken för att det ska gå fel väldigt liten. En Pensé är en tacksam vårblomma och klarar några minusgrader utan att ta skada. Plantorna slokar lite efter frosten men reser sig så snart termometern står på plus igen.

Kan man ha penséer hela sommaren?

Penséerna är inte bara en vårblomma – den kan prunka och vara sällskap åt andra växter hela sommaren och långt in på hösten – om du sköter om dem rätt. Vinterveckor klarar de av – men inte heta perioder utan vatten! ... Småblommiga penséer är tåligare än de större och de är alla släkt med med den vilda styvmorsviolen.

Vad plantera efter penséer?

Enbart penséer i kruka blir väldigt fint, men de passar också bra ihop med vårens lökväxter. Minipenséer tillsammans med vårblommande lökar i kruka som minipåsklilja och pärlhyacinter blir näpet i krukor. Andra vårväxter som blir fina med penséer är tusensköna, gyllenlack, jordviva och förgätmigej.

Kan man ha penséer inomhus?

Dom blommar länge, skulle kunna blomma fram till jul om du kan ha dom ute och om hösten blir mild. Inomhus brukar de däremot bli kortlivade, det är för varmt och för mörkt för dom.

När ska man klippa ner penséer?

Plocka bort överblommade stjälkar så bildas nya knoppar. Penséer växer mest på höjden. Klipp av allt ner till 8-10 cm efter blomningen framåt sommaren, så kan du hinna få en andra blomning samma säsong.

Hur så penséer?

Förså penséer inomhus Fyll ett tråg eller kruka med vanlig planteringsjord. Strö fröerna över jordytan. De ska inte täckas med jord, men om du vill kan du täcka med ett tunt lager Vermiculite. Vattna försiktigt – gärna med en sprayflaska – och lägg på ett genomskinligt lock, exempelvis en isärklippt plastpåse.

Kan man äta penséer?

Violen växer vilt och både blommorna och bladen är ätbar. Smaken passar bra ihop med syrliga smaker och de är fina att dekorera desserter, bakverk och maträtter med. ... Även penséer som är besläktade med violer går att äta.

Kan man klippa ner penséer?

Plocka bort överblommade stjälkar så bildas nya knoppar. Penséer växer mest på höjden. Klipp av allt ner till 8-10 cm efter blomningen framåt sommaren, så kan du hinna få en andra blomning samma säsong.

Relaterade inlägg: