Kan man göra något åt värmevallningar?

Innehållsförteckning

Kan man göra något åt värmevallningar?

Kan man göra något åt värmevallningar?

Tips!

  • Akupunktur och avslappningsövningar kan lindra övergångsbesvär.
  • Att motionera kan motverka värmevallningar.
  • Hjälp kroppen genom att tillföra naturligt östrogen via livsmedel som sojaprodukter, kött, alfaalfagroddar och växter med gröna blad.
  • Drick mindre kaffe, te och alkohol som kan bidra till värmevallningar.

Är det bra att ta östrogen?

Många är tveksamma till att ta östrogen eftersom de har hört talas om att risken för bröstcancer ökar. Men risken ökar bara om du behandlas i mer än fem år. Samtidigt minskar behandlingen flera andra risker. Diskutera med din läkare om du har behandlats i fem år och fortfarande har svåra klimakteriebesvär.

Hur länge har man svettningar i klimakteriet?

Det är vanligast att ha värmevallningar och svettningar. Du kan ha besvär av värmevallningar och svettningar i upp till fem år. En del kan ha besvär längre eller till och med resten av livet. Läs mer om hur kroppen påverkas i texten Klimakteriet.

Vad kan värmevallningar bero på?

Värmevallningar, svettningar och kylvallningar vid klimakteriet. När östrogenet minskar rubbas även kroppens naturliga termostat. Obalansen ger vallningar, en värmevåg som börjar i brösthöjd och förflyttar sig upp över ansikte och hårfäste. Många gånger blir man röd i ansiktet och får svettningar.

Kan östrogen ge cancer?

Förskrivningen av preparat med höga halter av östrogen har minskat de senaste åren efter att studier visat att de medför en påtaglig ökad risk att drabbas av livmodercancer. Istället har allt fler kvinnor behandlats med så kallade lågpotenta östrogenpreparat.

Vad händer om man tar östrogen?

Östrogenet påverkar kroppen på många olika sätt. Vanliga effekter är att man får mer underhudsfett och mer former på höfter och rumpa. Östrogenet brukar även göra att man får bröst eller att de bröst man har växer.

När kommer kvinnor i klimakteriet?

I 50-årsåldern får alla kvinnor minskad hormonproduktion från äggstockarna vilket leder till att menstruation upphör, menopaus. Klimakteriet, även kallat övergångsåldern, pågår cirka fem till tio år före och efter menopaus och präglas hos många kvinnor av kroppsliga och psykologiska besvär.

Kan man må illa i klimakteriet?

Då sjunker nivåerna av de kvinnliga könshormonerna och kroppen påverkas på många olika sätt. Humörsvängningar, värmevallningar och torra slemhinnor i slidan är vanliga besvär. Du som mår dåligt under klimakteriet kan få lindring med hjälp av bland annat hormontillskott.

Vilka symtom är besvärliga vid klimakteriebesvär?

  • Symtom. Vid klimakteriebesvär kan ett eller flera av dessa symtom bli besvärliga och påverka dig och din vardag: Värmevallningar, det innebär att du plötsligt blir mycket varm. Du kan också frysa, det heter då kylvallning. Plötsliga svettningar, ofta i samband med en värmevallning. Snabba ändringar i humöret.

Vad är omtalat symtom vid klimakteriet?

  • Ett omtalat symtom vid klimakteriet är att du som kvinna drabbas av humörsvängningar. Anledningen är att östrogenet påverkar som tidigare nämnt även vår hjärna. När östrogenbalansen rubbas kan det därför yttra sig i form av depression eller humörsvängningar och irritation.

Hur länge pågår klimakteriet?

  • Klimakteriet pågår under en begränsad period i livet, hur länge varierar dock från person till person. Klimakteriet kan sträcka sig från ett halvår upp till fem år.

Har du humörsvängningar i samband med klimakteriet?

  • Humörsvängningar i samband med klimakteriet. Ett omtalat symtom vid klimakteriet är att du som kvinna drabbas av humörsvängningar. Anledningen är att östrogenet påverkar som tidigare nämnt även vår hjärna. När östrogenbalansen rubbas kan det därför yttra sig i form av depression eller humörsvängningar och irritation.

Relaterade inlägg: