Vilken funktion har Salivet?

Innehållsförteckning

Vilken funktion har Salivet?

Vilken funktion har Salivet?

Salivens skyddande effekt är främst genom sitt innehåll av ”goda” bakterier, proteiner och enzymer av olika slag. Den har även en antibakteriell och pH-höjande effekt som skyddar våra tänder mot karies, dessutom sköljer den bort matrester och har en smörjande effekt som gör att vi kan svälja, tugga och prata.

Hur bildas saliv?

Underkäksspottkörteln finns i underkäken, och tungspottkörteln i munhålans botten. Det finns även många små spottkörtlar i munnens slemhinna. I öronspottkörteln, underkäksspottkörteln och tungspottkörteln bildas saliv. I saliven finns salter och enzymer som hjälper till att sönderdela maten.

Varför får man Spottkörtelsten?

Vad beror spottkörtelsten på? Muntorrhet och sjukdomar som ger muntorrhet ökar risken för spottkörtelsten, till exempel Sjögrens syndrom. Läkemedel som ger muntorrhet ökar också risken för spottkörtelsten. Exempel är vissa läkemedel mot högt blodtryck och allergi.

Vad betyder saliv?

Saliv (även spott eller dregel) är en vätska som förutom vatten (99,5 procent) innehåller enzymer, slem och salter.

Var kommer saliv ifrån?

Saliv produceras från olika spottkörtlar; tre stora pariga körtlar där öronspottkörteln (parotis) producerar serös saliv, tungspottkörteln (sublingualis) mukös saliv och underkäksspottkörteln (submandibularis) en blandad typ av saliv.

Relaterade inlägg: