Är det farligt med förmaksflimmer?

Innehållsförteckning

Är det farligt med förmaksflimmer?

Är det farligt med förmaksflimmer?

Hur farligt är förmaksflimmer? Det finns studier som visar att risken att dö i förtid är klart förhöjd vid förmaksflimmer. Orsaken till detta är inte känd till fullo men förklaras delvis av en ökad förekomst av hjärtsvikt, stroke och hjärtstillestånd.

Hur lever man med hjärtflimmer?

Att motionera regelbundet, sträva efter normal vikt, sluta röka och att försöka reducera stress är faktorer som visat sig kunna påverka förmaksflimmer. För att kunna göra de här livsstilsförändringarna är det mycket viktigt att patienten får en bra utbildning i sin sjukdom.

Vad orsakar Förmaksfladder?

Orsak: Misstänk alltid förmaksfladder vid ihållande ”sinustakykardi” dvs. med frekvens 140–150 slag/minut. Mekanismen bakom förmaksfladder kan vara en återkoppling av impulsen inom förmaken; en ”cirkulerande” förmaksimpuls.

Hur ser man förmaksflimmer på EKG?

På en EKG-skrivare ritas sedan en kurva som visar hjärtats elektriska aktivitet. Man kan även använda någon form av långtidsregistrering för att ställa diagnos. EKG visar om hjärtat går i normal rytm (sinusrytm) eller om det går i förmaksflimmer.

Vad är hjärtflimmer och förmaksflimmer?

  • Hjärtflimmer och förmaksflimmer. Hjärtrytmrubbningar, eller arytmi, är en mängd tillstånd som har det gemensamt att hjärtat inte följer normal rytm. Hjärtat slår för fort, för långsamt eller oregelbundet.

Vad är förmaksflimmer med hög hjärtfrekvens?

  • Vid förmaksflimmer med mycket hög hjärtfrekvens ökar risken för att utveckla en form av hjärtsvikt som kallas takykardi-kardiomyopati. Dessutom kan hög hjärtfrekvens leda till blodtrycksfall och syrebrist i hjärtmuskeln som kan leda till livshotande kammarrusning.

Vad är avvikelser i hjärtats rytm?

  • Avvikelser i hjärtats rytm är vanliga. De beror på fel i hjärtats elektriska impulsbildning eller fortledning och kallas med ett sammanfattande namn hjärtrytmrubbningar eller arytmier. Den vanligaste betydelsefulla hjärtrytmrubbningen är förmaksflimmer.

Relaterade inlägg: