Hur mycket är man öppen när vattnet går?

Innehållsförteckning

Hur mycket är man öppen när vattnet går?

Hur mycket är man öppen när vattnet går?

Om livmodertappen är mjuk, förkortad och öppen 2-3 cm är den ”mogen”. Om modermunnen är öppen 2-3 cm, mjuk och förkortad använder barnmorskan en liten plastkrok och tar hål på fosterhinnorna så att vattnet går. När vattnet rinner stimuleras naturliga sammandragningar.

Hur vet man att en förlossning är på gång?

I början brukar värkarna kännas ungefär som mensvärk. De brukar vara oregelbundna, alltså att det är olika lång tid mellan dem. Ibland blir det längre paus mellan värkarna. Förlossningen kan också starta med att det blöder lite från slidan.

Hur lång tid är en värk?

Aktiva fasen Så småningom kommer värkarna att komma mer regelbundet och bli både längre och mer smärtsamma. När de kommer ungefär var tredje minut, är minst 60 sekunder långa och du upplever värkarbetet mer intensivt är det troligt att du är på väg över i den aktiva fasen av förlossningen.

Varför läcker man fostervatten?

När fosterhinnorna spricker och fostervattnet börjar rinna ner i slidan, kallas det fostervattenavgång. Fosterhinnorna kan ibland spricka redan före graviditetsvecka 37 och då finns det risk att förlossningen sker för tidigt.

Är det flytningar eller fostervatten?

Om det börjar sippra fostervatten ur slidan eller flytningarna blir väldigt vattniga och rikliga, kan det vara fråga om fostervattenavgång. Då ska du ringa jouren vid förlossningssjukhuset för att få närmare råd. Det kan rinna mycket fostervatten eller bara sippra en liten mängd.

Relaterade inlägg: