Vad göra med slaktrester?

Innehållsförteckning

Vad göra med slaktrester?

Vad göra med slaktrester?

Jordbruksverket har inga särskilda restriktioner för hanteringen av slaktrester från vilt med salmonella. Det innebär att du ska hantera sådana slaktrester som vanligt. I många fall får du lämna slaktrester öppet i skogen, men det kan ändå, av flera skäl, vara bättre att gräva ner dem om du har möjlighet.

Vad används slaktavfall till?

De delar av djuret som inte ska användas till matlagning, djurfoder eller gödselmedel räknas som slaktavfall. De delar av djuret som blir över efter styckning och tillagning i köket är hushållsavfall.

Hur hantera slaktavfall?

Slaktavfall från vilt (t ex älg) kan ligga kvar på fallplatsen i skogen. Slaktavfallet bör dock inte samlas ihop och tippas på ett och samma ställe i stora volymer. Mindre partier slaktavfall från enstaka djur kan under förutsättning att det är välpaketerat lämnas på Må återvinningscentral.

Var slänger man slaktrester?

Rester av ben och dylikt gräver du med fördel ner, men tänk på att fråga markägaren om godkännande för nedgrävningen. Om du gräver ner stora volymer bör du flytta nedgrävningsplatsen med jämna mellanrum. Tänk på att kommunernas återvinningscentraler inte tar emot slaktavfall.

Vilka typer av regler ligger till grund för hur jordbrukare i Sverige sköter om sina djur?

Den stränga djurskyddslag stiftningen används som garanti för att djuren har det bra. ”Svenska hönor har det bäst i världen Sverige har världens mest ambitiösa djurskyddslagstiftning, som bygger på att djuren i så stor utsträckning som möjligt ska kunna på utlopp för sina naturliga beteenden.

Får man lämna slaktavfall i skogen?

Slaktavfall från vilt som uppstår vid bland annat jakt för eget eller jaktlagets bruk kan lämnas i skogen, på egen mark eller med markägarens tillstånd. Eftersom slaktavfall kan attrahera rovdjur som kan skada människor, husdjur m.m. bör du tänka en extra gång vart avfallet slängs.

Var kastar man slaktavfall?

Utgångspunkten är att slaktavfall ska lämnas på platsen i naturen där djuret slaktats. Om det är i närheten av bebyggelse, vägar eller gångstråk är det att föredra att avfallet dras en bit bort eftersom det drar till sig rovdjur.

Relaterade inlägg: