Vad gör man om någon inte betalar?

Innehållsförteckning

Vad gör man om någon inte betalar?

Vad gör man om någon inte betalar?

Om en person som är skyldig dig pengar vägrar att betala måste du först skicka ett skriftligt krav till personen. Om personen därefter inte betalar kan du gå vidare till Kronofogdemyndigheten för att få hjälp med att driva in din skuld.

Vad händer om man inte betalar en skuld till Kronofogden?

En skuld ska alltid betalas efter en bestämd tid. Går det för lång tid kan vi på Kronofogden se till att skulden betalas. Det gör vi för att hjälpa den som inte har fått betalt och den som ska betala. Så att det blir rättvist.

Vad kostar det att anlita Kronofogden?

Det kostar 600 kronor att ansöka om att vi genomför ett beslut (verkställighet), till exempel att vi driver in en skuld. Avgiften är högre för ansökan om flytt (avlägsnande) av otillåten bosättning och intrångsundersökning. Huvudregeln är att det är den som ska betala (gäldenären) som betalar grundavgiften.

Vad händer om en kund inte betalat sin faktura?

Vägrar kunden att betala även efter påminnelse, kan du göra ett inkassokrav. Hjälper inte det går det att driva in kravet rättsligt, genom att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten. Mer information finns på deras webbsida.

Vad gör man om ett företag inte betalar fakturan?

Skulle du intebetalt är det bra att skicka en påminnelse till kunden. Du får enligt lag ta ut en påminnelseavgift på 60 kronor om detta är avtalat sedan innan. Det ska stå i ditt företags allmänna villkor eller i avtal med kunden, som denne alltså godkänt. Det räcker inte att det står på din faktura.

Relaterade inlägg: