Hur minskar man svullen mage?

Innehållsförteckning

Hur minskar man svullen mage?

Hur minskar man svullen mage?

Mindre gaser i magen

 1. Undvika att tugga tuggummi eller suga på hårda karameller då detta förhöjer mängden luft man sväljer.
 2. Se till att äta långsammare och tugga maten ordentligt.
 3. Äta mindre av mat som skapar mer gas i tarmkanalen som exempelvis lök, bönor, kål, ärtor och produkter som är sötade med sötningsmedel.

Hur minska gaser i magen?

Minska mängden nedsvald luft

 1. Undvik att tugga tuggummi och att suga på hårda karameller.
 2. Ät långsammare och tugga maten väl.
 3. Drick mindre mängder eller undvik att dricka kolsyrade drycker.
 4. Försök att lägga märke till om du sväljer mer luft i stressade situationer, och då försöka att stressa mindre.

Vad ska man äta när magen är svullen?

Ät fibrer och drick vatten Fibrer bidrar till att snabba på passagen genom tarmen. Lämpliga livsmedel är till exempel frukt som päron, kiwi och banan. Eller spannmål som havregryn och vetekli. Baljväxter som bönor, ärtor och linser innehåller också en stor del fibrer, men vissa av dessa upplevs av många ge gaser.

Får diarre så fort jag äter?

Om du får ont i magen, blir illamående, kräks eller får diarré efter måltid kan det bero på magsjuka eller matförgiftning. Besvären går vanligen över efter några dagar och du behöver sällan någon behandling. Det är däremot viktigt att du får i dig mycket vätska, gärna vätskeersättning, för att undvika uttorkning.

Vilken mat ger gaser i magen?

Du äter mat som triggar gaser Kål, blomkål, brysselkål, broccoli, torkad frukt och bönor är exempel på mat som triggar gasbildningen. Dessa livsmedel innehåller vanligtvis svårsmälta fibrer och sockerarter.

Hur undviker man Bloating?

Ät så mycket fibrer du klarar av utan att du får problem. Att undvika de mest gasbildande fiberkällorna kan vara ett gott råd och dessa inkluderar bland annat kål, ärtor och baljväxter.

Vad ska man äta för att undvika gaser i magen?

Bra kostråd

 1. Tugga maten väl, ät långsamt och tugga med stängd mun.
 2. Undvik kolsyrade drycker.
 3. Undvik att tugga tuggummi.
 4. Undvik sötningsmedel i exempelvis sockerfritt godis, tuggummi och halstabletter.
 5. Var sparsam med gasbildande livsmedel som exempelvis lök, kål, torkade bönor, ärtor och linser.

Har du svullen mage?

 • Infektioner av bakterier, virus eller parasiter kan ge svullen buk. Ibland tillsammans med diarré, kräkningar och illamående, ibland med svullen mage som enda symtom. Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på om du varit ute och rest. 4. Hypotyreos. Brist på sköldkörtelhormon, hypotyreos, gör att kroppens ämnesomsättning blir ...

Hur hjälper motion mot svullen mage?

 • TIPS 1 mot svullen mage: Träna tarmen Motion hjälper när magen är uppblåst och svullen, speciellt om du samtidigt lider av förstoppning. Luften kommer nämligen ut mycket lättare när du rör på dig, eftersom fysisk aktivitet stimulerar tarmarnas rörelser.

Varför blir magen uppblåst och svullen?

 • Orsaken till varför magen blir uppblåst och svullen är inte helt klar. Det kan bero på stress, våra matvanor och brist på motion. Får du även magknip och ett växlande avföringsmönster, där du ibland har förstoppning och ibland diarré, kan den uppblåsta magen bero på så kallad irritabel tjocktarm, IBS.

Relaterade inlägg: