Vad händer om man inte kommer in på sitt förstahandsval?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte kommer in på sitt förstahandsval?

Vad händer om man inte kommer in på sitt förstahandsval?

Nej, du får inte mindre chans att komma in på ditt andrahandsval. Ingen med lägre (mindre) antal betygspoäng kan ta din plats. Det funkar så att du prövas till ditt förstahandsval och om du kommer in, blir du ANTAGEN. Om du inte kommer in, prövas du till ditt andrahandsval som om det vore ditt försa-handsval.

Vad händer om man inte går i gymnasiet?

Är man inte behörig till gymnasiet så söker man till Introduktionsprogrammet och det är inom det programmet som man kan inriktningar som är lärlingsutbildningar. De är då inriktade på att eleven ska komma ut på arbetsmarknaden istället för att få en gymnasieexamen.

Hur många kommer inte in på gymnasiet?

Andelen som inte är behöriga till gymnasiet ökar från förra året. 14,4 procent av eleverna som lämnat grundskolan har inte behörighet att komma in på ett vanligt gymnasieprogram. Samtidigt ökar betygsklyftorna i skolan och gapet mellan de elever som lyckas och de som misslyckas har blivit mer påtagligt.

Vad gör man om man inte klarar grundskolan?

Så om du inte har gått grundskolan kan du inte fortsätta till gymnasiet. Man har skolplikt i grundskolan. Det innebär att dina vårdnadshavare ansvarar för att du kommer till skolan. ... Du kan förutom rektorn också prata med skolans kurator och studie-och yrkesvägledare.

Kan man tackar nej till sitt förstahandsval?

Om du kommer in på ditt förstahandsval stryks de andra valen du gjort och kommer du in på ditt andrahandsval sätts du automatiskt som reserv på ditt förstahandsval och de val du rangordnat lägre stryks då. Tackar du nej till det du kommit in på så har du ingen gymnasieplats. Så man kan alltså inte göra så.

Måste man ta sitt förstahandsval?

Om du inte kommer in på ditt förstahandsval kommer din ansökan prövas för ditt andrahandsval osv.. Du kan bara bli erbjuden en plats. Det blir det valet som du har rangordnat högst upp och som dina betyg räcker till. Är du osäker?

Är det lag på att gå i gymnasiet?

Gymnasieskolan är inte obligatorisk, men det är ofta lättare att få ett jobb om man har gått i gymnasieskolan. Det finns en del arbeten där du inte behöver gymnasieutbildning, men många unga utan examen har svårt att få jobb.

Relaterade inlägg: