Varför uppfann man tvättmaskinen?

Innehållsförteckning

Varför uppfann man tvättmaskinen?

Varför uppfann man tvättmaskinen?

Förr tvättade man för hand. Eller rättare sagt — kvinnorna tvättade för hand. Tack vare tvättmaskinen fick kvinnorna mer frihet att utbilda sig, arbeta och kanske vara lite lediga. De första tvättmaskinerna var av trä vevades för hand, och kom i slutet av 1700-talet.

Vad är det för revolution med en tvättmaskin?

Enligt den sydkoreanske ekonomen och forskaren Ha-Joon Chang har tvättmaskinen förändrat världen mer än internet. Även Sveriges ”favoritvetenskapsman” Hans Rosling hävdade att tvättmaskinen är den största innovationen under den industriella revolutionen eftersom den kraftigt underlättade kvinnornas arbetsbörda.

Hur har tvättmaskinen påverkat vår vardag?

På 1900-talet blev dessa maskiner mer standardiserade och började fylla fler och fler svenska hem. Aldrig tidigare hade det varit så enkelt att tvätta mycket, snabbt och enkelt. Sedan blev det här en produkt som människan har svårt att leva utan. Att köpa en bra tvättmaskin är viktigt för många.

Hur många kilo tar en vanlig tvättmaskin?

De flesta tvättmaskiner rymmer idag 7-8 kg torr tvätt, vilket är väldigt mycket. Som exempel så motsvarar 7 kg tvätt ca 65 st. t-shirts. Även om en maskin kan tvätta stora mängder så är det ändå i slutändan trummans volym i liter som avgör hur mycket tvätt du kan trycka in.

Relaterade inlägg: