Vad är en diskurs?

Innehållsförteckning

Vad är en diskurs?

Vad är en diskurs?

diskuʹrs (franska discours 'samtal', 'yttrande', 'tal', av latin discuʹrsus 'samtal', egentligen 'kringlöpande') betyder i dagligt tal samtal, dryftning. I filosofiska och besläktade sammanhang kan ordet beteckna en helhet av sammanhängande uttryck, utsagor och begrepp, t.

Vad är Diskursteori?

Begreppet diskurs landade på 1990-talet. ... Man menar att vårt förhållande till verkligheten upprätthålls genom olika diskurser, eller att vi till och med är styrda av olika diskurser. Den forskare som oftast förknippas med diskursbegreppet är den franske idéhistorikern och filosofen Michel Foucault.

Vad är diskursivt perspektiv?

Inom dessa diskurser konstruerar vi oss själva som subjekt och vår kunskap om omvärlden. ... Även om en central utgångspunkt i diskursanalytiska perspektiv är att vårt tillträde till verkligheten alltid går genom språket, råder de skilda uppfattningar om huruvida all social praktik är diskursiv eller inte.

Vad är diskurs enligt Foucault?

Inom diskursanalys, som blev populär under sent 1960-tal, är ordet "diskurs" kort för "diskursiv formation", vilket är vad Michel Foucault kallade kommunikation som involverar specialiserad kunskap av olika sorter. Diskurs beskriver "en enhet av sekvenser, tecken, genom att de är uttalanden (enoncés)" enligt Foucault.

Vad är en Nodalpunkt?

En nodalpunkt är den punkt som är central och kring vilken diskursen kretsar (Bergström, Boréus 2009: 3). En nodalpunkt kan även definieras som ett ”privilegierat tecken” och det är kring dessa som begrepp ordnas och får sin betydelse – positiv eller negativ.

Vad betyder Hälsodiskurs?

Syftet med studien är att beskriva och analysera hur texter om träning framställs utifrån diskurser och hur budskap framställs i träningsartiklar ur ett träningsmagasin. ... Hälsodiskursen skapar en annan verklighet där träning går ut på att träna för att förbättra eller bibehålla sin hälsa.

Hur görs en diskursanalys?

Att göra en diskursanalys är att analysera vad texten förutsätter. På så sätt ignoreras författaren som textens skapare eller ursprung.

Vad är diskursiv makt?

Att ha diskursiv makt innebär att ha makt över diskursen, makt över samtalsordningen, vilket bland annat innefattar makt att definiera. Definiera vad som är rätt och fel, sant och osant etc., samt makt att bestämma vem eller vilka som får respektive inte får uttala sig i diskursen.

Vad är Skrivdiskurs?

Med detta i åtanke definierar Ivanič (ibid: 224) skrivdiskurser som olika övertygelser om skrift som innefattar att skriva, att lära sig att skriva, sätt att prata om skrivande och olika sätt att undervisa om och bedöma skrivande.

Vad är en Subjektsposition?

Subjektspositioner: De identiteter och roller som individen bakom subjektet erbjuds och kan inta i en given diskurs (Winther Jørgensen & Phillips, 2000). Andrafiering: Hur “den andre” konstrueras som en motsats till “det normala”, som i sin tur konstrueras som ett “vi” eller “oss” (Said, 2000).

Relaterade inlägg: